Yıllar öncesinde işi büyütmek için kolları sıvayan Van İŞGEM, bu yıl 9 milyon 200 bin avroluk dev bir bütçe ile Vanlı yatırımcıya destek sunacak. Van İŞGEM Büyüyor projesi ile 30 yeni işyeri daha yapılacak. Ayrıca kalite yönetiminden girişimciliğe birçok konuda teknik destek hizmetleri de verilecek.

Van’ın kalkınması için Türkiye genelinde konuşulan projelere imza atan Van İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM), bölgesel kalkınmayı hedefliyor. ‘Van İŞGEM Büyüyor’ ile Türkiye’de rol model olmayı hedefliyor. İŞGEM Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Gedik, Ocak 2016’da başlayan, 2 yıl sürecek olan ve her türlü teknik desteğin de verileceği projeyi anlattı. “Sanayi Bakanlığının İPA Bölgesel Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde 2009 yılında açılan teklif çağrısına projemizle başvurduk. 530 proje arasında kazanan 24 projeden birisi de bizim oldu. 9 milyon 200 bin Avro’luk dev bütçeli projeyi Van’a kazandırdık. Projeyi yürüten bakanlık olduğu için para bizde değil, para Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndadır. Van’ın ve Vanlının kazanacağı proje ile İŞGEM’de 30 yeni iş yeri daha yapılacak. Bir adet çok amaçlı salon ve bir adet kafe restaurant da yapılacak. Dışarıdan yatırımcı beklentisinde olmamamız gerekiyor. Van’da bir sivil toplum örgütü olarak en yüksek bütçeli yürütülen proje olarak bir ilke imza attık. Van Sanayici ve İşadamları Derneği (VANSİAD) ve Van İŞGEM olarak yararlandığımız proje, AB ve Türkiye Cumhuriyeti mali işbirliği kapsamında yürütülüyor. Yüzde 90 AB, yüzde 10 Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı fon kaynaklı Van İŞGEM büyüyor projemiz adından söz ettiriyor. Van ve bölgede girişimciliğin güçlendirilmesi yoluyla sosyo-ekonomik kalkınmaya katkı sunmayı amaçlanıyoruz. Bu proje depremden sonra yaşadığımız sıkıntıları aşmamıza ve İŞGEM in sürdürülebilirliğine ciddi katkı sağlayacaktır.”

Van önemli bir yatırım merkezi 
“Projenin takım liderliğini yapan çeşitli ülkelerin ekonomi ve yatırım uzmanları, Van’ın yapısal olarak ekonomik gelişmeye ve yatırımlara çok açık bir kent olduğunu söylüyor. İş planlarının hazırlanmasına destek olacağız ve böylece bir nebze de olsa işsizliği azaltacağız. Hem Van İŞGEM'in hem de işletmelerin gelişmesi için her türlü ulusal ve uluslar arası standartlarda teknik desteği sunacağız. Van başta olmak üzere Bitlis, Muş ve Hakkâri'de iş kuluçka hizmetleri, girişimcilik ve KOBİ destekleri konusunda farkındalık arttırıcı seminerler gerçekleştireceğiz. İşletmelerde görevli 60 işyeri yöneticisine ve 120 çalışana eğitim ve danışmanlık hizmetleri vereceğiz.” 

Orta ölçekli sanayi sitesi talep edildi 
“İŞGEM’den mezun olan girişimcilerimizin Van Organize Sanayi Bölgesi’nde iş kurmaları hedeflenmektedir. Ancak OSB onlar için çok büyük bir yer. Biz de Orta Ölçekli Sanayi Sitesi’nin (OÖSS) kurulmasını talep ettik. Böylece İŞGEM’den OÖSS’ye oradan da OSB’ye geçildiğinde daha alt yapısı sağlam profesyonel olunacak. Bunu başarırsak Türkiye’de örnek olacağız.” (VanEkonomist)

Editör: Wan Haber