Yozgat'ın Yerköy ilçesinde ikamet eden Hatun Uzun, 1996 yılında pancar kooperatifine pancar sattığını ispatlayınca 81 yaşında emekli olmaya hak kazandı. İlk maaşını beklemeye başlayan Uzun, Türkiye'de en yaşlı emekli olan kadın oldu.
Yozgat'ta, emekli olabilmesi için gerekli prim gününü tamamlayan ve geriye dönük prim borçları olduğu için bir türlü emekli olamayan 81 yaşındaki Hatun Uzun, tarladan çıkan mahsulü ve hayvanlarını satıp prim borcu olan 24 bin TL'yi yatırdıktan sonra emekli olmaya hak kazandı. 7 çocuk, 20 torun sahibi olan ve 1996 yılında pancar kooperatifine adına pancar yatırıldığını belirten Hatun Uzun, eşine emekli olmak istediğini söyledi. Eşi Mustafa Uzun ise evinde bulunan büyükbaş hayvanları ve tarladan çıkan mahsulleri satarak eşini emekli etti. SGK'nın en yaşlı emekli maaşı alan üyesi hüviyetine de sahip olmanın mutluluğunu yaşayan Uzun, alacağı ilk maaşı torunlarına ve çocuklarına harcayacağını ifade etti.
Emeklilik belgesini Hatun Uzun'un evinde teslim eden SGK Yerköy Şube Müdürü Bekir Kesici, "Türkiye'de bizim bildiğimiz, kendi sigortalılığından dolayı en yaşlı emekli olan bayan sigortalımız Hatun Uzun'dur. Biz SGK Yerköy Şube Müdürü personeli olarak Hatun Uzun teyzemizin kendisine emeklilik belgelerini vermenin mutluluğunu yaşıyoruz. Emekliliğin hayırlı ve uğurlu olmasını, uzun yıllar maaşını yiyebileceği sağlık, sıhhat ve uzun ömürler diliyoruz" diye konuştu.
81 yaşın emeklilik için çok geç bir yaş olduğunu ve kanunlar gereği kadınların ev-hane reisi olmamasından kaynaklı bir problemden ve tevkifat kesintilerinden dolayı emekli olmalarının sağlanamadığını söyleyen Kesici, "Mahkeme kararları ile bu hak elde ediliyordu. Hatun hanım da yine mahkeme kararı ile kazandığı hizmetleri kurumumuza borçlanarak, ciddi bir anlamda da rakam yatırarak emekli oldu. Kendisine tekrardan hayırlı olsun diyoruz. Ancak şunu da hatırlatmakta fayda var. Şu an mahkeme kararına gerek kalmadan tevkifat kesintisi olan bayan sigortalıların herhangi bir şekilde, mahkemeye gitmeden ziraat odası kayıtları da var ise geriye dönük olarak Bağkur olarak tescilini yapabilmekteyiz" ifadelerini kullandı.
Hatun Uzun'un eşi Mustafa Uzun ise, "Eşim bana emekli olmak istediğini söyledi. Pancar kooperatifine kaydından dolayı Bağkur kaydı vardı. Geçmişe dönük borçlarını ödemek için mahsulü sattım ve prim borcunu ödeyerek emekli ettim. Allah herkese nasip etsin" dedi.
Hatun Uzun'un oğlu Salih Uzun da, "Annem emekli olma isteğini babama iletince, mahsulden biriken paraları, besledikleri büyükbaş hayvanları sattılar. 24 bin TL'yi yatırarak annemi emekli ettik. Babam Mustafa Uzun da çiftçilikten emekli, şu an ikisi de maaş alacaklar. Aldıkları maaşlarını torunlarına çocuklarına harcayacaklar. Kısmet olursa biriktirip umreye gitmeyi düşünüyorlar" şeklinde konuştu.
(ÖE-AÖ-SO-Y)

03.02.2013 13:12:37 TSI

Editör: Wan Haber