Bir otelde düzenlenen programda açılış konuşmasını yapan Van Büyükşehir Belediyesi Turizm Müdürü Umut Güleryüz, Van'ın gerek siyasi gerekse kültürel alanda tarihe yön vermiş medeniyetlere ev sahipliği yaptığını belirterek, "Van, her mevsim farklı bir renge bürünen Nemrut'un gözyaşı Van Gölü'dür. Unutulmaz tarihlerin yazıldığı kaleler kentidir. Yeryüzünün adeta açık hava müzesidir" dedi.


Van Büyükşehir Belediyesi olarak sosyal ve ekolojik değerleri göz önünde bulundurarak sürekli gelişen ve ilerleyen bir politika izlediklerini ifade eden Güleryüz, "Bu anlamda sahillerdeki düzenlemeler, üstü toprakla örtülmüş yapıların gün ışığına çıkarılması, peri bacalarının çevre düzenlenmesi, Başkale'de bulunan travertenlerin sağlık turizmi için hizmete hazırlanması ilimize gelen yerli ve yabancı turistlere kara ve deniz ulaşımında hizmet sağlanması belediyemizin öncelikli projeleri arasında yer almaktadır" diye konuştu.


Yapılan kısa konuşmaların ardından Van Büyükşehir Belediyesi folklor ekibi tarafından halkoyunları gösterisi sunuldu. Programın ardından İHA muhabirine bir açıklamada bulunan Jolly Tours Kültür Turları Müdürü Kerem Gökçe, Türkiye’nin tüm illerinde bulunan bayilerle Van’a geldiklerini belirterek, amaçlarının Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine turist getirmek olduğunu söyledi. Daha önceleri güvenlik sıkıntılarından dolayı turlar düzenleyemediklerini ifade eden Gökçe, “Barış sürecinin çok etkili bir şekilde gelmesi ve yollardaki güvenliğin çok iyi seviyeye çıkmasından dolayı Akdeniz’den, Karadeniz’den ve Marmara’dan bu bölgeye turist getiriyoruz. Geçen sene yaklaşık 10 bin turist getirdik. Amacımız bu sene bu sayıyı iki katına çıkarmak ve daha fazla insanı Van başta olmak üzere Doğu Anadolu’ya getirmek için böyle bir tur düzenledik” dedi.


Bundan sonra her hafta sürekli Van’a turların düzenleneceğini dile getiren Gökçe, “İlk turumuz cuma günü yapılacak ve bu turda 40 kişi Van’ı ziyaret edecek. Bundan sonrada 6 ay boyunca Van’a sürekli turlarımız olacak” diye konuştu.


Yurdun değişik illerinden ilk defa Van’a geldiklerini belirten acente temsilcileri ise, Van halkının misafirliği başta olmak üzere kentin her anlamda görülmeye değer olduğunu söylediler. Van’ın tarih kokan bir il olduğunu dile getiren acente temsilcileri, “Daha önceki senelerde buraya turlar sağlayamıyorduk. Geçtiğimiz Kurban Bayramı’nda yaşanan olaylardan dolayı turlarımıza ara veriyorduk. Barış süreci çok etkili oldu. Barış süreciyle beraber bizim turlarımızda artarak devam edecektir. Daha önceleri burada güvenlikten kaynaklı olan olaylar, çok fazla misafirimizin turları iptal etmesine vesile oldu. Şu an barış süreciyle beraber Van halkımızın göstermiş olduğu ilgiden dolayı çok mutluyuz” ifadelerini kullandılar.


İstanbul’dan gelen Dilan Aviç isimli acente temsilcisi ise, “Daha önceleri Van’a gelme noktasında tereddütlerinin olduğunu vurgulayarak, “Tereddütlerimizden dolayı Van’a turlarımızı da gönderemiyorduk, ama şimdi barış süreci bu konuda çok etkili oldu. Van şehri, insanların misafirperverliği çok güzel. Kesinlikle korkulacak bir şey yok. Artık bundan sonra gönül rahatlığı ile turlarımızı gönderebileceğiz” şeklinde konuştu.

Avalon Altes Hotel sahibi Niyazi Yeşilağaç ise, tek amaçlarının Van'a hizmet vermek olduğunu belirterek, kente gelen tüm acente temsilcilerine teşekkür etti.

Program, acente temsilcilerinin toplu halay çekimi ile sona erdi.

Editör: Wan Haber