Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı, Romanya, Azerbaycan, Katar, Bahreyn, Bangladeş, Ukrayna, İngiltere ve KKTC Başbakanları, Katar Emiri, Bahreyn Veliaht Prensi ile Sudan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı, AB Komisyonu Başkanı ve İsveç Ankara Büyükelçisi Başbakan Erdoğan'a taziye mesajı iletti. 

 TAZİYE MESAJI GÖNDERDİLER

KKTC Başbakanı ayrıca, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a taziye mesajı gönderdi. 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı, Bosna Hersek Başbakanı ve Dışişleri Bakanı, Katar Dışişleri Bakanı, taziyelerini yüz yüze ifade ederken, ABD, Yunanistan, Danimarka Dışişleri Bakanları da Davutoğlu'nu telefonla aradı. 

Azerbaycan, Hollanda, Slovakya, Estonya, Kazakistan Dışişleri Bakanı ile Tunus'un Ankara Büyükelçisi de Davutoğlu'na taziye mesajı gönderdi. 

Öte yandan, ABD, AB, İsrail, Fransa, Polonya, İran, Yunanistan ve İngiltere Türkiye'ye yardım teklifinde bulundu. 

İsrail (14 Mayıs) ve Norveç (15 Mayıs) ise Ankara'daki Milli Gün Resepsiyonlarını iptal etti. 


BAYRAKLARI YARIYA İNDİRİLDİ

Ankara'daki Kazakistan Büyükelçiği bayraklarını yarıya indirdi. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ve Avrupa Konseyi Başkanı Van Rompuy birer taziye mesajı yayınladı. Ankara'daki Kazakistan Büyükelçiliği de yasa katılıp bayraklarını yarıya indirdi. Meksika Büyükelçiliği, Türkmenistan Büyükelçiliği ve Kenya Büyükelçiliği'nden taziye notası gönderilirken, Afganistan Cumhurbaşkanlığı, İspanya Dışişleri Bakanlığı ve Ankara'daki İran Büyükelçiliği, basın açıklamasıyla taziyelerini ifade ettti. 

Tayvan Dışişleri Bakanlığı Batı Asya ve Afrika İşleri Genel Müdürütelefonla taziyelerini bildirirken, Nijer Agadez Sultanı Niamey Türk Büyükelçisini arayarak taziyelerini iletti. Ayrıca Nijer Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı, Türk Büyükelçisine telefonda, Nijer Cumhurbaşkanının, Cumhurbaşkanı Gül'e, Nijer Başbakanının Başbakan Erdoğan'a ve Nijer Dışişleri Bakanının, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'na taziyelerini iletti, yazılı mesajların hazır olduğununda gönderileceğini söyledi. 

1 DAİKKALIK SAYGI DURUŞU
Belçika Dışişleri Bakanının taziye mesajı açıklama şeklinde Belçika Dışişleri Bakanlığınca yayınlarken, Türkiye'nin Stuttgart Başkonsolosunu arayan Baden-Württemberg Süryani Cemaati Süryani-Ortodoks Kilisesi Ruhanisi Papaz Habip Önder, Eyaletteki tüm Süryani Cemaati adına başsağlığı dileklerini belirtti. KEİPA'da Yunanistan temsilcileri Türkiye'nin Atina Büyükelçisine taziyelerini bildirirken, bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. 

İsviçre Federal Dışişleri Türkiye'den sorumlu Müsteşar Yardımcısı Bern Büyükelçisi'ne taziye mesajını iletti. İsviçre Konfederasyon Başkanı ve Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter'in Cumhurbaşkanı Gül ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu'na birer taziye mektubu göndereceği belirtildi. 

Uluslararası İşbirliği, İnsani Yardım ve Krizlere Mukabeleden sorumlu AB Komiseri Kristalina Georgieva'nın Kabine Üyesi Antoine Lemasson,Türkiye'nin Daimi Temsilciliğini telefonla arayarak Komiser Georgieva'nın taziye mesajını aktardı, ayrıca Komiserin faciaya ilişkin bir Twitter mesajı yayımladığını ifade etti. 

AB Komisyonu İnsani Yardım ve Sivil Koruma Genel Müdürlüğüne bağlı Acil Mukabele Koordinasyon Merkezi'nden bir yetkili Daimi Temsilciliği arayarak taziyede bulundu. Belçika Federal Başbakanı Elio Di Rupo ve Belçika Flaman Bölgesi Başbakanı Kris Peeters sosyal medyada taziye mesajı yayınladı. 

TWEET ATTILAR

Bu arada, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, İngiliz Milletvekili David Lidington, İngiltere Büyükelçisi Richard Moore, Genişlemeden Sorumlu AB Komiseri Stefan Füle, AP Sosyal Demokratlar Grubu Başkanı Hannes Swoboda, AP Üyesi Andrew Duff, Almanya Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, Twitter hesaplarında taziye mesajı yayınladı.

Editör: Wan Haber