İngiltere merkezli Oxfam’ın sunduğu rapora göre dünyanın en zengin 8 kişisinin sermayesi, fakirlik içinde yaşayan insanların varlığının %50’sinden daha fazla.

‘GERÇEK DIŞI VE GÜLÜNÇ’
Davos Zirvesi olarak bilinen Dünya Ekonomi Forumu’nun (WEF) İsviçre’de düzenlediği toplantıya sunulan rapor, artan gelir eşitsizliğini gözler önüne serdi. Oxfam’ın gerçek dışı ve gülünç olarak sunduğu raporda Microsoft’un sahibi Bill Gates’in serveti, 3.6 milyon insanın servetine denk.

Oxfam rapordaki eşitsizliği, agresif vergi politikalarına ve üretici şirketlerin sıkıştırıcı hareketlerine bağladı. Rapordaki 8 zengin kişi arasında Bill Gates’in yanı sıra İspanyol giyim firması Zara’nın kurucusu Amanico Ortega, Berkshire Hathaway holdingi sahibi Warren Buffet, Meksikalı telekomünikasyon şirketi sahibi Carlos Slim Helú, Amazon’un kurucusu jeff Bezos, Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, ABD’li şirket Oracle’ın patronu Larry Ellison ve Bloomberg’in sahibi Michael Bloomberg yer aldı.

GEÇTİĞİMİZ YIL DAHA AZDI
Rapora göre bu isimlerin toplamının sahip olduğu 426 milyar dolarlık servet, dünyadaki yoksulların yüzde 50’sinin üzerinde. Geçtiğimiz yıl aynı organizasyonun raporuna göre aynı yüzdenin serveti en zengin 62 insanın serveti ile denkti.

Eşitsiz dağılımdaki artış WEF’in de gündemi oldu. Geçtiğimiz günlerde WEF, kapitalizmin yenilenmesi gerektiğini söylemiş, yükselen popülizmin ve gelir dağılımdaki eşitsizliğin artışının serbest piyasa ekonomisine zarar verdiğini ifade etmişti. (GazeteDuvar)

Editör: Wan Haber