Uludağ Üniversitesi (UÜ) Endüstri Mühendisliği Topluluğu tarafından düzenlenen '8. Endüstri Mühendisliği ve Sanayi Zirvesi (EMSAZ'12) ikinci gününde Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde (Merinos AKKM) devam etti.
UÜ Endüstri Mühendisliği Topluluğu tarafından her yıl düzenlenen Endüstri Mühendisliği ve Sanayi Zirvesi (EMSAZ), bu yıl 35 farklı üniversiteden toplam 550 öğrencinin iştirakiyle başladı. Başta endüstri mühendisliği öğrencileri olmak üzere mühendislik ve idari bilimler fakülteleri öğrencilerini ve çeşitli alanlardan birçok iş çevresini bir araya getiren EMSAZ'12, Merinos AKKM Orhangazi Salonu'nda düzenlenen panellerle devam etti.
'Kriz Yönetimi' başlıklı açılış oturumunda 'kriz durumlarında iyi bir yönetici nasıl davranış sergilemeli? Beklenilmeyen ve önceden sezilemeyen durumlarda ne gibi önlemler alınıyor? Gelecek krizleri nasıl öngörebiliriz?' sorularına cevap arandı. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdal Emel'in başkanlığını yaptığı oturumda konuşan Merkez Bankası Meclis üyesi Prof. Dr. İlker Parasız, krizlerin fırsata çevrilebileceğini söyledi.
Günümüzde özelleştirilen KİT'lerin 1934-1939 yıllarında nasıl yapıldığının sorguladığını dile getiren Parasız, "Mühendis, iktisatçı ve para yoktu. Buna rağmen 50 tane KİT yapıldı. Ben buna 'kelepir etkisi' diyorum. 1929 yılında dünyada yaşanan krizde, yatırım mallarının çok düştüğünü düşünüyorum. Kelepir hale gelen malları, uzun vadeli borçlanmayla temin ederseniz, 1934-1939 yılları arasındaki KİT'leri de yaparsınız. Son yaşanan kriz de Türk müteşebbislere kelepir etkisi yaptı. İspanya, Yunanistan gibi ülkelerde fabrikaların değeri düşmüş. Bu da özel sektöre fırsat oluşturdu. Bu açıdan bakarsanız, kriz yatırım için fırsattır. Türk işadamlarının kelepir etkisinden yararlanmasıyla, hükümetin 2023 hedefine ulaşabileceğini düşünüyorum. Krizle boğuşan ülkelerdeki fiyatı düşmüş fabrikaları Türkiye'ye getirip kısa zamanda adapte etmek de avantaj sağlayacaktır" dedi.
Üçge Yönetim Kurulu Başkanı Gökçin Aras ise, iş hayatında birçok krize şahit olduğunu belirtti. Kimi krizin davul zurnayla geldiğini ifade eden Aras, 2008 krizinin böyle olduğunu anlattı. Amerika'da emlak piyasasının hızlı bir yarışa girmesi sonucu son finans krizinin patlak verdiğini hatırlatan Aras, "Günümüzde Türkiye'de de benzer olaylar oluyor. Bir iş adamı olarak bunları işaret olarak algılıyorum. 2013 yılında Avrupa ile bize yansıması beklenen bir kriz var. Bunu en çok inşaat sektörünün aşırı hız kazanması etkileyecektir. İnşaat sektörünün bir önceki işini, bir sonraki projenin finansmanıyla finanse etmesi, bizi 2013 ve 2014'te hissedilecek krizde en çok zorlayacak konudur. Bunun yanında haber vermeden gelen krizler ve siyasi krizler vardır. Bizi en çok korkutan siyasi krizlerdir. Ş uanda ülkemizde böyle bir şey gözükmüyor. Umarım hiçbir zaman böyle bir kriz yaşanmaz" diye konuştu.
Shell Perakende Satışlar Genel Müdürü Semih Genç de kriz yönetiminde nasıl tedbir alınabilir?' konulu bir sunum yaptı. Oturumun ardından soru cevap kısmına geçildi
(MŞ)

21.12.2012 17:24:53 TSI

Editör: Wan Haber