Konya'da 2002 yılında 2 kişinin öldürülmesi olayının azmettiricisi olduğu iddiasıyla annesi bile birlikte tutuklanan ve 6 yıl 4 ay sonra beraat eden Nilay Savaş'a hapiste kaldığı günler için 130 bin lira tazminat ödenmesine karar verildi.
2 çocuk annesi 38 yaşındaki Nilay Savaş, Antalya 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde devlet aleyhine açtığı tazminat davasını kazandı. Mahkeme, 3 çocuk annesi Nilay Savaş'a 100 bin lirası manevi olmak üzere 130 bin 222 lira tazminat ödenmesine karar verdi. Savaş, Haziran 2003'ten itibaren işleyen yasal faiz ile birlikte devletten yaklaşık 200 bin lira alacak.
Nilay Savaş, Konya'daki evlerinde Zübeyde Erdal ile Baki Öksüz adlı iki sevgilinin öldürülmesiyle ilgili soruşturma sonunda 6 Haziran 2003 günü Antalya'da annesi Hüsna Savaş ile birlikte gözaltına alınmıştı. Anne-kız tutuklanırken, olaydan 8 ay sonra Nilay Savaş'ın kardeşi Oktay Savaş, silahla birlikte teslim olarak cinayeti tek başına işlediğini itiraf etmişti. 3 yıl 8 ay süren yargılamanın ardından cinayetin azmettiricisi olduğu iddia edilen Nilay Savaş, annesi ve erkek kardeşi 30'ar yıl ceza almıştı.
Yargıtay'a yapılan itirazın ardından karar bozularak yargılamanın yeniden yapılması için dosya mahkemeye geri gönderilmişti. Yeniden görülen dava sonunda Nilay Savaş ve annesi hakkında 10 Ekim 2009 tarihinde suçsuz oldukları anlaşılarak beraat kararı verilmişti.
Evli ve 3 çocuklu olarak girdiği cezaevinden boşanmış olarak çıkan Nilay Savaş Antalya'ya geri döndü. Annesi Hüsna Savaş ise cezaevinden çıktıktan kısa süre sonra vefat etti.
Nilay Savaş, kızı ve oğlunu yanına alarak yaşam savaşı vermeye başlarken, tutuklu kaldığı 76 ay için 114 bin lirası maddi, 650 bin lirası manevi olmak üzere toplam 764 bin liralık tazminat davası açtı.
Nilay Savaş'ın açtığı dava önceki gün sonuçlandı. Antalya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen son duruşmada Nilay Savaş'a, 100 bin lirası manevi 30 bin lirası maddi olmak kaydı ile 130 bin olmak üzere 130 bin lira tazminat ödenmesine karar verildi.
Kararın ardından konuşan Nilay Savaş, tazminat kazanmasının hiçbir önemi olmadığını belirterek, "Yaşadıklarım hayatımı mahvetti. Ailemi dağıttı, annemin yaşamını yitirmesine neden oldu. Annemi bana bir dakikalığına geri versinler, bu tazminatı istemiyorum" dedi.
Nilay Savaş'ın verilen kararın aynen onanması durumunda devletten faizleriyle birlikte yaklaşık 200 bin lira alacağı belirtildi.
(İA-GS-Y)

15.12.2012 15:26:55 TSI

Editör: Wan Haber