Vali Şahabettin Harput, 1938 yıldan bu yana ev olarak kullanılan Zafiranlık Mescidi'nin bu ay içinde hizmete açılacağını söyledi.
Bursa'nın ecdat yadigarı mekanları restore ediliyor. 1938 yılından bu yana ev olarak kullanılan Bursa Zafiranlık Camisi yeniden ibadete açılması için çalışma başlatan Bursa Valisi Şahabettin Harput, camii inşaatını gezerek Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı'dan bilgi aldı. Osmangazi ilçesinde 1938 yılında çeşitli nedenlerle bazı vatandaşlara satılan Zafiranlık Camisi Vali Harput'un devreye girmesiyle kamulaştırılarak inşaata başlanmıştı. Yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Harput, caminin kısa süre içerisinde ibadete hazır olacağının müjdesini verdi. İstanbul'un fethinden sonra inşa edilen Zafiranlık Camii hakkında bilgi veren Harput, "Cami, 1460 yılında inşa edildi. Yaklaşık 600 yıllık dönem burada ecdadımız, mescidin manevi ruhaniyeti içerisinde ibadetlerini yapıyorlar. Atatürk'ün ölümünden hemen sonra mescit satılıyor. Kime satılıyor? Kadriye Kızılkaya isimli bir vatandaşımıza. Tabi bir mescidin satıldıktan sonra maksat dışında kullanılması dinen, manen inanan herkese ıstırap verir. Bunun mutlaka düzeltilmesi aslına döndürülmesi gerekiyordu" dedi.
Valiliğin 284 bin TL'ye camiyi satın aldığını kaydeden Harput, "Ardından buranın restorasyonu sıfırdan, restorasyon demeyelim onun adına dekonstrüksiyon orijinaline uygun olarak yapılması sağlandı. 600 bin TL harcanarak bu cami tarihimize tekrar kazandırıldı. Önümüzdeki birkaç gün içinde halılarını döşemek suretiyle tekrar bu mescidi ibadete açacağız" diye konuştu.
(YS)

16.01.2013 13:09:18 TSI

Editör: Wan Haber