Altı ay önce ağaçtan düşerek çenesini kıran 75 yaşındaki Nazife Dere'ye çene kırığı ameliyatı yapıldı.
Kastamonu Dr. Münif İslamoğlu Devlet Hastanesi doktorlarından
Plastik Cerrahi Opr. Dr. Hikmet Karayel, Tosya ilçesine bağlı Akbük köyünde ikamet eden Nazife Dere'nin 6 ay önce kiraz ağacından düşerek alt çenesini kırdığını belirterek yapılan tetkikler sonucunda çene kırığı ameliyatı için tedaviye başladıklarını söyledi.
Dere'nin çenesindeki kırıkları 6 ay önce plak vida ile tutturduklarını aktaran Karayel, hastanın yaşlı olmasından dolayı kemiklerin kaynamadığını ve iltihaplanmanın meydana geldiğini belirterek, "Hastamızda yara yeri akıntısı ve kemik iltihabı oluştu. Bu yüzden kırık parçalarında kemik erimesi ve iltihabı olması üzerine bir hafta önce tekrar ameliyata alındı" dedi.
Karayel, Kastamonu'da çene kırığı ameliyatının ilk defa yapıldığını, küçük ve orta ölçekli illerde çok sık görülen vaka olmadığını ifade ederek şunları söyledi: "Hastada KOAH ve kalp hastalığının olmasından dolayı ameliyatta genel anestezi verilmedi. Hastanın çene kemiğinin ağız içinden uyuşturulması sonrasında lokal anestezi altında iki saat süren bir operasyonla tedavi edildi. Ameliyatta çene kemiğindeki plak ve vida çıkarılmış takiben hastaya distraktör denen ve çene kemiklerine dışarıdan yerleştirilen uzun vidalar ile tespit eden sistem yerleştirilmiştir. Mevcut sistemle çene kemiklerindeki kırıkları dışarıdan müdahale ile yer değiştirilmekte ve kemik iyileşmesi hızlandırılmaktadır. Böylelikle parçalı kemikler dışarıdan vidaların sıkılması ile hareket ettirilerek aradaki boşluk tamamlanabilmektedir. Çene kemiğinde yabancı cisim olmamasından dolayı hızlı bir şekilde yatışmıştır."
Hastanın çenesine katılan aletin alınmasının normal olarak 1 ay sürdüğünü belirten Karayel, fakat hastanın yaşlı olmasından dolayı bu sürenin uzayabileceğini söyledi.
Nazife Dere ise, 6 ay öncesinde çok sıkıntı çektiğini ve konuşamadığını ifade ederek şöyle konuştu: "Allah razı olsun doktor beyden. O zaman konuşamıyordum ama şu an konuşabiliyorum."
(Vİ-SA-HO-Y)

28.01.2013 14:17:28 TSI

Editör: Wan Haber