Van'ın yaşayan ozanlarından Zeki Ayhan, yaşı 75'e dayanmasına rağmen uzun yıllardır çok sayıda öğrenciye bağlama dersi vermeyi sürdürüyor. Ayhan, müziğin kendisinde bir tutku haline dönüştüğünü ifade ederek, bağlamanın yanı sıra; ut, cümbüş, keman, tambur gibi müzik aletleri kullanabiliyor.

Haber: Bişar Ulutaş

Hakkâri kökenli olan ama Van'da doğan Zeki Ayhan(75), yaklaşık 25 yıl ziraat teknisyenliği yaptığını, çocukluktan beri müzik aletleri ile iç içe olduğunu belirterek, özellikle bağlamanın kendisinin yanında ayrı bir yeri olduğunu belirtti.

Çok uzun yıllardır birçok kişiye bağlama dersi verdiğini ifade eden Ayhan, 75 yaşına rağmen hala kendisinden bağlama dersi almaya gelenlerin olduğunu belirtti.

"BAĞLAMA BENDE TUTKUYA DÖNÜŞTÜ"
Bağlamanın kendisinde bir tutku oluşturduğunu anlatan Zeki Ayhan, "Dediğim gibi, bağlama bende bir tutku haline geldi. Biz  1965 yılında Rahmetli Fevzi Leventoğlu ile birlikte Van Kültür Derneği'ni kurduk. Sürekli ilimizin kültürünün yayılması için mücadele ettik. Kültür Bakanlığı'nın benim şahsıma gönderdiği belgeler vardır. İstanbul Beşiktaş'ta nota eğitimi aldım. Bugüne dek yüzlerce öğrenciye bağlama dersi verdim. Van'da düğünlerde çalıp söyleyenlerin birçoğu benim öğrencimdi" ifadelerini kullandı.

Halkın kendisini 'Ozan Zeki' olarak bildiğini anlatan Zeki Ayhan, "Vatandaşlar beni hala 'Ozan Zeki' diye bilir. Yıllarca Aşıklar Kahvesi'ne ve şimdi yeni ismiyle Aşıklar Kültür Evi'ne takıldık. Yine çeşitli kurumların misafirhanelerinde sıra gecesi ekipleri ile sahne aldık. Türküler okuduk. Hala bu müzik tutkumuz sürüyor. Ben bu yaşa gelmeme rağmen gelip bağlama dersi almak isteyenler oluyor. Bu da bizi moralmen ayakta tutuyor. Bu ilin kültürünün kaybolmaması için çalışıyoruz" dedi.

Öte yandan Ayhan'ı dinlemeye gelen ve gazetemize açıklamalarda bulunan Zeki Ayhan(72), "Vanlılar beni ezbere okuduğum şiirlerden iyi tanır. Ben kendim şiir yazmaya çalıştığım gibi, ünlü şairlerin şiirlerini bol bol okurum. Birçoğunun şiirini ezberlemişimdir. Yunus Emre, Rıza Tevfik Bölükbaşı, Necip Fazıl Kısakürek, Mehmet Akif Ersoy gibi şairlerimizin çok uzun şiirlerini ezberledim. Geçmişte Kültür Müdürlüğü'nün düzenlediği programlarda bu şiirlerden okudum. Şimdi zaman zaman Âşıklar Kültür Evi'ne uğruyorum. Burada türküler dinliyor ve bana da mikrofon uzatırlarsa şiirler okuyorum" ifadelerini kullandı. (Bölge Gazetesi)

Editör: Wan Haber