Aydın'ın Germencik İlçesi'nde yaşayan ve yaklaşık 50 yıldır düğün ve cemiyetlere yemek yaparak ekmeğini kazanan 72 yaşındaki Aşçı Fadime Bilmez'in yemekteki sırrını gençler eremedi. 72 yaşına girmesine rağmen hatır ve gönül için yemek pişirmeye devam eden Fadime Nine, Aydın, İzmir ve Muğla illerinde hatırlı kişilerin cemiyetlerinde yemek pişirerek ekmeğini kazanıyor.
Yıllardır işi bırakmaya niyetlendiğini ancak her düğünde insanların kendisinden randevu alarak düğün tarihi belirlediğini ifade eden Fadime Bilmez, "Yaklaşık 50 yıl önce aşçılık yapmaya başladım. Zaman geçtikçe teknoloji ilerledi, yemekler odun ateşinden elektrikli ve tüplü ocaklarda yapılmaya başlandı. Ben imkanlar ölçüsünde eski usulden vazgeçmedim. 72 yaşına gelmeme rağmen halen işimin başındayım. Ve işleri yetiştiremiyorum" dedi.
"BODRUM'DA BİLE YEMEK PİŞİTİYOR"
Aydın'ın yanı sıra İzmir e Muğla illerinde de düğünlerde aşçılık yaptığını belirten Fadime Bilmez, "Dünyanın önde gelen otel ve aşçıların bulunduğu Bodrum'da bazı düğünlerin yemeklerini bana yaptırıyorlar. Bu konuda eğitim görmedim ama, büyüklerimden öğrendiğim şekilde yemekleri pişiriyorum, çok beğeniyorlar" dedi.
"BESMELEYE SEVGİ EKLEYEREK PİŞRİLEN YEMEK LEZZETLİ OLUR"
Ahilik geleneği ve İslam inanışına göre, her işin bir usulü olduğunu belirten 72 yaşındaki Fadime Bilmez, "Birçok uzman her işte sevgiden söz eder. Bunun yüzde 100 doğru olduğuna inanıyorum. Bana göre yemeğin lezzeti için kullanılan malzeme kadar o yemeği yapmaya başlarken Besmeleye sevgi eklemek çok önemli. Ben lezzeti Besmeleye sevgi ekleyerek yakaladım. Bunu ihtiyarlar bilir belki gençler bilmez ama her kim olursa olsun ocağa yemek vururken bereketli ve lezzetli olması için mutlaka besmele çeksin" diyerek usta aşçı genlere de nasihatlerde bulundu.
(İK-Y)

15.12.2012 16:11:38 TSI

Editör: Wan Haber