Kurban Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Yüksekova’da da birlik ve beraberlik içinde kutlanıyor. İlçeye 15 kilometre mesafede bulunan 1500 nüfusa sahip 130 haneli Ünlüce köyünde bayramlaşma şehirlerdeki bayramlaşmalardan farklı geçiyor. Her evin bayram öncesi ortalama 30 kilo şeker aldığı köyün toplamında 4 tona yakın şeker alınmış oluyor. 40 bin TL’ye malolduğu belirtilen şekerler toplu bayramlaşmaya katılan vatandaşlara tepsi içinde ikram edildi. Yediden yetmişe tüm köy sakinlerinin katıldığı bayramlaşmada bazı vatandaşların şeker toplamak için poşet taşıması dikkat çekti.

TEPSİLERDE ŞEKER İKRAMI
Kahvaltının ardından başlayan köy muhtarı, köy imamı ve köyün ileri gelenlerinin eşlik ettiği bayramlaşmada uzun kuyruklar oluştu. Köydeki evleri dolaşan kalabalık evlerin önünde tepsiler içinde ikram edilen şekerden aldı. Bayramlaşmada yoğunluk fazla olunca zaman zaman tepsilerde tükenen şekerlere eklemelerin yapılması dikkatlerden kaçmadı. Köy sakinleri bir yandan bayramlaşırken bir yandan da kurbanlar kesildi.

Köy Muhtarı Hikmet Bilin, köyde bayram hazırlığının günler öncesinde yapıldığını belirterek, “Her bayram önce bayram namazına gidiyoruz. Namaz sonrası tüm erkekler bayramlaşıyoruz. Kahvaltının ardından tekrar bir araya gelip ev ev dolaşıyoruz. Köyümüz 130 hanedir. Her ev 30 kilo şekerleme alıyor. Yaklaşık 40 bin TL’ye maloluyor. Köyde bu bayram en az 60 kurban kestik. Bu kurbanların etleri evlere dağıtılıyor. Biz köy halkı olarak bu bayramlaşma geleneğini yetmiş yıldır sürdürüyoruz. Dedelerimizden kalan bu geleneği yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.

Köy imamı Adem Cankurtaran, şu an şehir merkezlerinde bu geleneklerin pek olmadığını belirterek şöyle konuştu: “70 yıldır bu köyde gelenek böyledir. Köyümüzde bu güzel geleneğin hâla yaşatılmasından hepimiz çok mutluyuz. Hepimiz birlik beraberlik istiyoruz. Bu birlik ve beraberliğin devam etmesini istiyoruz. Köy muhtarı ve köyün ileri gelenlerine bu geleneği sürdürdükleri için teşekkür ediyorum.” 

Köy sakinlerinden İrfan Kayhan ise, babaları ve dedelerinden miras kalan birlik ve beraberliğin sürüyor olmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, “Evim için 20 kilo şekerleme almıştım. Hepsi bitti. Topladığım şekerler de bize kaldı. Çocukken bu şekilde tüm evleri dolaşıyordum. Şimdi de aynı geleneği devam ettiriyoruz” dedi.

Editör: Wan Haber