Çorlu'da faaliyet gösteren bir fabrikada geçtiğimiz Kasım ayında greve başlayan işçiler 70 gündür bu grevden bir sonuç alamayınca bu kez açlık grevine başladılar.
Çorlu'da grev yapan bir metal fabrikasının işçileri fabrika binası önünde sürdürdükleri direnişi şehir meydanına taşıdı. Atatürk Meydanı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyen işçiler burada belediye binası önüne çadır kurarak açlık grevine başladılar. İşçilere Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ve Birleşik Metal İş Sendikası'nın Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da destek verdi.
Yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanından işçilere yönelik olarak bir konuşma gerçekleştiren CHP İstanbul Milletvekili ve DİSK'in eski Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "Esas darbeci bu iktidardır. 12 Eylül'ün yasalarının daha gerisine götüren yasaları bu Meclis'ten çıkartan ve 12 Eylül yasalarına sığınan bu iktidardır. Çünkü daha önce 12 Eylül'ün cesaret edemediği Havaİş kolunda grev yasağını bu iktidar getirdi. Yine finans sektöründe grev yasağını bu iktidar getirdi. Yine 12 Eylül'ün cesaret edemediği 30 kişinin altında çalışan iş yerlerinde sendikal örgütlenmeye ilişkin dava açma hakkını bu iktidar kaldırdı. O nedenle bu iktidar darbenin bütün nimetlerinden yararlanıyor ama darbe karşıtıyım diyor. İşte esas darbe, esas baskı, esas zulüm şu anda uyguladıklarıdır. Türkiye'de uyguladığı sistemdir" dedi.
Türkiye'nin temel sorunu adaletsizliktir ve hukuksuzluktur diyen Süleyman Çelebi, "Türkiye hukuksuz bir uygulama ile karşı karşıya ve arkadaşlarımıza hukuksuzluk, adaletsizlik uygulanıyor. Bunu aşmak için el ele vermeliyiz. İktidarın ikinci önemli dayanağı şu. İşverenlere cennet vaat ediyor. Gelin Türkiye'de yatırım yapın, avantajlardan yararlanın diyor. Gidiyor Avrupa'ya diyor ki, işverenlerin Türkiye'de yatırım yapması için Türkiye'de ortalama çalışma süreleri 52 saattir. Gelin diyor burada bizim Türk işçileri çok fazla izin almazlar, hasta olmazlar, ortalama 52 saat çalışırlar, sendika olmaz, asgari ücretle yarısından fazlası çalışır diyorlar. Şimdi de böylesi önemli bir yerde işçilere diyor ki asgari ücretle çalışın. Ne kadar güzel bakın size asgari ücret veriyoruz, sigortanız da var daha ne istiyorsunuz, belanızı mı arıyorsunuz diyorlar. Bu asgari ücret denilen ücret de açlık sınırının altında. Türkiye'de TUİK'in rakamlarına göre bin 54 lira asgari ücret, burada uygulanan asgari ücret de 774 lira" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Kore Sendikalar Konfederasyonu KÇTU'nun grevdeki işçilere mesajı da okundu. Zaman zaman atılan sloganlarla kesilen konuşmaların sonrasında ise 5 işçi çadır kurarak açlık grevi başlattı.
Açlık grevine katılanlardan biri olan Birleşik Metal İş Sendikası Çorlu Şube Başkanı Hazır Duvan, "2010 yılından beri arkadaşlarımızın örgütlenme mücadelesi verdiği bir yerde açlık grevleri bile azdır. Şimdiye kadar şube başkanı olarak grevdeki arkadaşlarımızla birlikte maruz kalmadığımız bir tane sorun kalmadı. En son Kore'den getirdikleri kaçak işçilerin ürettikleri malları çıkaracaklar. Gerekirse bunu ölüm orucuna dönüştüreceğiz" dedi.
(SŞ-ÖK-Y)

22.01.2013 18:00:33 TSI

Editör: Wan Haber