Esenler Belediyesi'nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile düzenlediği, 'Uluslararası Kentsel Dönüşüm Sempozyumu' başladı. Sempozyumda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, 2002'den itibaren Türkiye'de sadece kentsel dönüşüm alanında değil, her alanda dönüşümlerin yaşandığını söyledi.
 
SİYASET ÜSTÜ BİR KONU
Yasa çıktıktan sonra Türkiye'nin değişik yerlerinde bu toplantıları yaparak, kentsel dönüşümün kazandıracaklarını anlattıklarını dile getiren Balta 'Kentsel dönüşüm siyaset üstüdür. İnsanların can güvenliği önemli olduğuna göre, bu işi toplumsal olarak, elele vererek yapmalıyız. Türkiye'de riskli olarak gördüğümüz yaklaşık 6,5 milyon konutun 20 yılda yıkılıp, yeniden yapılmasını hedefliyoruz ' dedi.
 
İSTANBUL'U KORUYAMADIK
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Selamet de, İstanbul'un tarihten aldığı mirası koruyamamış şehirlerden bir tanesi olduğunu belirterek, bunun birçok sebebi olduğunu söyledi. Selamet, bunların başında plansız yapılaşmanın geldiğini, şehirdeki mevcut yapı stoğunun yaklaşık yüzde 70'inin imara aykırı olmasının durumun ciddiyetini ortaya koyduğunu söyledi. Büyükşehir Belediyesi olarak Esenler'e 9 yıl içerisinde 1 milyar lira civarında yatırım yaptıklarını anlatan Selamet, yaklaşık 22 kilometrelik Otogar, Bağcılar, Başakşehir, Olimpiyat Köyü metrosunu hizmete aldıklarını, bu hattın çok önemli ulaşım aksının ihtiyacını karşıladığını ifade etti.
 
İDO'YA KADAR UZAYACAK
Selamet, 'Bu hattı, Beşiktaş, Çağlayan, Alibeyköy, Tekstilkent, Mahmutbey metrosuyla entegre edeceğiz. Mahmutbey'den sonra bu hattı Bakırköy İDO İskelesi'ne kadar uzatıyoruz ' şeklinde konuştu. Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ise Esenler'de 6 bin konut yıktıklarını ve yaklaşık 33 bin nüfusu riskli yapıdan kurtardıklarını söyledi.
Editör: Wan Haber