Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, kırsalda yapılan hizmetlerin hep günü kurtarmaya dönük olduğunu söyledi.
Samsun'da, İçişleri Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğiyle 6360 sayılı yeni Büyükşehir Belediye Kanunu ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. Büyük Samsun Otel'inde düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Genel Sekreter Yardımcısı Recep Şahin, birliğin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Yerel Yönetimler ile ilgili yönetsel sorunların Cumhuriyet'in kurulduğu dönemden beri olduğunu söyleyen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Hepinizin iyi bildiği gibi 80'li yıllara kadar 1580 sayılı bir yasayla Türkiye'nin bütün şehirlerini yönetmek gibi bir yasal düzenlemeye ülkemiz muhtaçtı. Bu düzenleme 1980'e kadar gitti. 3030 sayılı Yasa 1980 ihtilalinden sonra Türkiye'nin gündemine oturdu ve çıkartıldı" dedi.
1960 ihtilalinden sonra Köy Hizmetleri'nin kurulduğunu ve 1990'lı yıllara kadar hizmet ettiğini, 1990'lı yıllarda kurumun kaldırılarak İl Özel İdarelerin kurulduğunu söyleyen Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, "1980 sonrasında kentsel anlamda Batı'dan da örnek alarak iyi işleri yapıldı. Başbakanımızın Recep Tayyip Erdoğan, 'Ülkemizin nüfusunun yüzde 40'a varan kısmı kırsal kesimde yaşıyor. Biz kırsal alanlarda hangi başarıyı ortaya koyduk? Gelişmiş ülkelerin köyleriyle mukayese ettiğimizde hangi başarılı örneklerimiz var? Yok denilecek kadar azdır. Biz başarıyı nerede elde ediyorsak o başarıyı kırsala da götürmemiz lazımdır' dedi ve çalışmalara başladı. Köylerimizde mühendislik adına yapılan işler parmak gösterilecek kadar azdır" diye konuştu.
Türkiye'nin alt yapıyla alakalı yıllardır işin içerisinde olan bir kişi olduğunu söyleyen Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, "Kırsalda yaptığımız hizmetler hep günü kurtarmaya dönük. Köyde 'köy yolu çamur' diyoruz ve hemen bir stabilize çekiyoruz. Köy halkı sonra asfalt istiyor. 'Madem stabilizesi tamam' ucuz olan sathi kaplama yapıyoruz. Ucuz olan bu asfalt aslında sıcak asfalttan daha pahalı bir asfalttır. Onu yapıyoruz ve göz boyuyoruz. Halbuki asfaltını yaptığımız köyde yan taraftan kanalizasyon, derenin içine akıyor ve leş gibi kokuyor. Bütün bunlar belli bir disiplinde ve planlamada ele alınıp köylere süratle taşınması lazımdır. 6360 sayılı Kanun bu olayı gerçekleştirecektir" şeklinde konuştu.
Toplantıda 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası'ndan da bahseden Başkan Yusuf Ziya Yılmaz şöyle devam etti: "Türkiye'de 17 milyon konut var. 17 milyon konutun 4.0 üzeri şiddetli bir depremde 7 milyonu yıkılma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bu konutların yeniden inşa edilmesini hedefliyor bu yasa. Bizim Samsun'da da bu tehlike var. 1960 ve 1985 yılları arasında Samsun'da kırsaldan hücum oldu. Vatandaşın kazanarak o dönem yaptığı ev, 2000'li yıllara uygun değil. Bu durumların örneklerini Körfez ve Van depremlerinde gördük."
Başkan Yusuf Ziya Yılmaz'ın ardından konuşan İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'ne bağlı Belediye Hizmetleri Daire Başkanı Süleyman Elban, 6360 sayılı Kanun hakkında katılımcılara değişiklikler, devir tefsiye işlemleri, personel tespiti hakkında slaytlı sunumda bulundu. Daire Başkanı Süleyman Elban, "Mevcut büyükşehir belediyelerimizin sınırları genişletildi. Nüfusu 750 binin üzerinde olan illerin belediyeleri, sınırları il mülki sınırları olmak üzere büyükşehir belediyelerinde dönüştürüldü. Türkiye'de nüfusu 2 binin altında olan 559 belde belediyesinin tüzel kişiliği sona erdirildi" diye konuştu.
6360 sayılı Kanun ile ilgili bilgilendirme toplantısında Samsun Vali Yardımcısı Hasan Özhan da bir konuşma yaptı.
Toplantıda ayrıca İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Arslan, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları, çok sayıda kamu kurum ve kuruluşların amirleri hazır bulundu.
(HAK-SLH-Y)

09.01.2013 12:57:01 TSI

Editör: Wan Haber