Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Vahit Çomoğlu, bitkisel atık yağların lavabolara ve kanalizasyona gelişigüzel boşaltılmaması gerektiğini belirterek bu zamana 633 ton bitkisel atık yağ topladıklarını dile getirdi. Çomoğlu, "Haber verin gelip atık yağlarınızı alalım" dedi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi, bitkisel atık bitkisel yağları hanelerden ve işyerlerinden topluyor. Büyükşehir Belediyesi sınırlarında bitkisel atık yağ üreticisi olan lokanta, yemek fabrikası, sanayi mutfağı ve evlerde oluşan bitkisel atık yağlar Kolza, Ezici Deha ve Albiyobir tarafından toplanıyor.
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Vahit Çomoğlu gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Çomoğlu, "Kullanılmış yağlar lavaboya döküldüğü zaman dren sistemine sıvanır, kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralmasına neden olur. Kanalizasyona dökülen atık yağlar diğer atıkları tutar ve kanalizasyon sisteminin kullanılmaz hale gelmesine sebep olurlar. Böylece atık su arıtma tesislerine zarar verir ve işletme maliyetini artırır. Bu yüzden bitkisel atık yağların lavabolara ve kanalizasyona gelişigüzel boşaltılmaması gerekmektedir; aksi takdirde doğamız bundan olumsuz etkilenmekte ve ciddi oranda çevre kirliliklerinin oluşmasına sebep olmaktadır. Arıtma tesislerimizi olumsuz etkileyen ve tesislerin işletme maliyetini artıran bitkisel atık yağların titizlikle toplanması gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda gereken hassasiyeti gösteriyoruz ve bitkisel atık yağları topluyoruz. Ayrıca bitkisel atık yağların toplanması ve değerlendirilmesi hususunda eğitim çalışmalarımız haftada en az bir gün düzenlenen 'Çevre Bilincini Arttırma Eğitim Seminerleri' ile devam ediyor" diye konuştu.
Vahit Çomoğlu, 2012 yılında bitkisel atık yağların toplanması konusunda yapılan sözleşme sayısının 732 ve toplama miktarının 149 bin 850 ton olduğunu belirtti. Çomoğlu ayrıca bu zamana kadar 632 bin 648 ton atık bitkisel yağ topladıklarını da sözlerine ekledi. Bitkisel atık yağlarını evlerinde ayrı kaplarda toplayan vatandaşlar, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ALO 153 Çözüm Masası'nı arayarak, Büyükşehir Belediyesi'ne teslim edebiliyorlar.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'nın Serdivan Belediyesi ve Erenler Belediyesi ile ortak yaptığı çalışmalar neticesinde evlerde toplanan bitkisel atık yağlar Çarşamba ve Sosyete Pazarlarında kurulan stantlara teslim edilebilecek. Getirilen her 1 litre atık yağa karşı hediye alınabilecek.
(RKO-RKO)

17.01.2013 16:09:28 TSI

Editör: Wan Haber