Van'da 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen 7.2'lik yıkıcı depremin bugün 6. yıl dönümü. 6 yıl önce bugün, saatler 13:41'i gösterdiğinde Van 7.2'yle sarsıldı. Erciş ve Van'da yıkıma sebep olan depremde 604 kişi hayatını kaybederken, bini aşkın kişi de yaralandı. Toz bulutlarına teslim olan Van'da saat 13.41'den sonra en sancılı dakikalar, saatler, günler yaşandı.

Birçok bina yıkıldı, binlercesi ağır hasar aldı. Enkaz altında kalanları kurtarmak için arama kurtarma ekipleri, gönüllüler derken binlerce kişi seferber oldu. Yakınları enkaz altında kalanlar, ömürlerinin en zor zamanlarını yaşadı. Ellerini semaya açıp dua ederek yakınlarının enkaz altından sağ çıkarılmasını bekleyenler, enkaz altında kalanları kurtarma çalışmaları yapanların, “Kimse yok muuu?” bağırışlarına her cevap gelmemesi ile daha çok irkildi, korkuları arttı. Bu bağrışmalar ve ambulansların acı siren sesleri kulakları çınlattı...

O gün, Van tarihine en acı günlerden biri olarak not edildi. Bugün o felaketin üzerinden tam 6 yıl geçti. Ancak, deprem ve sonrası yaşananlar ilk günkü gibi hafızalarda...

ŞOK ATLATILIYORDU Kİ...

Van'da 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen büyük depremin üzerinden 6 yıl geçti. 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından binlerce konut hasar gördü, yıkılan konutlar, acı çığlıklar, korku, panik, telaş herşey iç içe karıştı. Meydana gelen depremde 604 kişi hayatını kaybetti.

İnsanlar çadır kentlerde, konteynerlerde kalmaya başladı. Binlerce artçı sarsıntının meydana gelmesi, deprem korkusunu sürekli sıcak tuttu. Tam insanlar ilk şoku üzerlerinden atlatıp bir kısım vatandaş evlerine yeni yeni dönmeye başlamıştı ki bu kez 9 Kasım 2011 tarihinde ikinci bir yıkıcı deprem meydana geldi. 5.6 büyüklüğündeki ikinci büyük deprem, ilk depremde hasar gören binaların yıkılmasına sebep oldu. Bu depremde de 40 vatandaş hayatını kaybetti. İkinci depremle birlikte acılar katlandı, korku – panik tavan yaptı. Binlerce insan başka şehirlere göç ederken, gidemeyenler de çadır kentlerde, kurulan konteynerlerde hayatına devam etti.

Depremlerin ardından, 13 çadır kentte 25 bin kişi, 35 konteyner kentte de 175 bin kişi ikamet ederken, binlercesi başka şehirlere gitti. Depremlerin ardından TOKİ konutlarının inşasına başlandı. 1 yılda tamamlanan 17 bin 500'den fazla konut, hak sahiplerine teslim edildi. Hayat yeniden normale dönmeye başladı. Ancak iki büyük depremin üzerinden uzun bir zaman geçmesine rağmen artçı sarsıntılar hiç durmadı, insanlar bu nedenle deprem psikolojisinden bir türlü kurtulamadı.

Depremin üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen sayısı oldukça azalsa da zaman zaman hala artçı sarsıntılar meydana geliyor. Her sarsıntı, ister istemez akıllara yine 23 Ekim ve 9 Kasım'ı getiriyor. Bu psikolojinin daha ne kadar devam edeceği ise bilinmiyor.

Büyük depremlerin ardından 30 bin konut ağır hasar alırken, bunların 23 bine yakını yıkıldı, enkazları kaldırıldı. Ancak hala 7 bin ağır hasarlı konut yıktırılmayı bekliyor.

23 Ekim ve 9 Kasım 2011 yılında meydana gelen iki büyük depremde toplam 644 vatandaşımız hayatını kaybederken, 1966 vatandaş ise yaralandı. Enkazların altından 252 kişi sağ olarak çıkarıldı. 13 çadır kent ve 35 konteyner kent kuruldu. 30 bin konut ağır hasar aldı. Depremden geriye işte bu acı bilanço kaldı...

Kaynak: Prestijgazetesi -  Umut Tarhan

Editör: Wan Haber