Adıyaman'da, Kalkınma Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Adıyaman Valiliği ve McDonald's Çocuk Vakfı tarafından, 'Sağlıklı Göz ve Eğitimde Başarı' adlı proje kapsamında şu ana kadar yaklaşık 6 bin öğrenci göz taramasından geçirildi.
Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu'nda devam eden göz taramasına Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Şen, McDonald's Çocuk Vakfı Koordinatörü Şule Abra da katıldı.
Sağlık görevlileri tarafından göz taraması yapılan öğrencilerin gözlerindeki durum rapor edildi.
McDonald's Çocuk Vakfı Koordinatörü Şule Abra, Adıyaman'ın proje uygulanan 5. il olduğunu belirterek, "Göz sağlığının eğitimde başarıyı ne kadar olumlu yada olumsuz etkileyebileceğini biliyoruz. Göz kusurlarının erken teşhis edilmesinin çocuklara müspet olarak geri döneceğini düşünüyoruz. Projenin bütün maddi giderlerini karşılıyoruz" dedi.
Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş, kalıcı göz kusurlarına neden olabilecek basit göz hastalıklarının erken tedavisinin yapılarak, göz kusurları nedeniyle eğitimden yeteri kadar yararlanamayan öğrencilerin başarı seviyesini arttırmaya katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
Taş, "Aralık 2012 tarihi ile Haziran 2013 tarihleri arasında Adıyaman'da belirlenen ilköğretim okullarında göz taraması yapılarak 15 bin ilköğretim öğrencisine ulaşılması hedefleniyor. Şuana kadar sayı 5 bin 900'e ulaştı. Tespit edilen göz kusurlarının ilaç veya dereceli gözlükle tedavi edilmesinin sağlanmasının ardından, göz taraması yapılan ilköğretim öğrencilerinin göz kusurları raporlanacak. Amacımız bunu sürdürebilir kılmak. Vakıf tarafından alınan göz aletleri bizde kalacak ve biz bu aletlerle kırsaldaki öğrencilerimizin göz taramasını yapacağız" dedi.
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Şen, erken teşhisin çok önemli olduğunu belirterek, "Çocuklarda oluşabilecek göz bozuklukları erken teşhis etmek ve buna müdahale etmek çok önemli bir olay. Çünkü bazı çocuklarda farkında olmadan çok ciddi göz bozuklukları olabiliyor. Aileleri tarafından doktora götürülmeden belirlenemiyor. Tedavi zorlaşıyor. Buradaki amaç erken teşhis ve erken tedavi ediliyor. Tedavi gerektiren öğrenciler daha sonra hastanelerimize yönlendirilerek hastanelerde tedavileri devam ediyor. Bizde bu projeye hekim ve hastane desteği veriyoruz" diye konuştu.
(AHM-Y)

19.02.2013 12:15:35 TSI

Editör: Wan Haber