Yaşı 50'nin üstünde olan erkeklerin korkulu rüyası prostat hastalığı, ilerleyen yaş ile beraber prostat bezinin büyümesinden kaynaklanıyor. Vücuttaki hormonal değişikliklere bağlı olarak prostat bezinin büyüyerek idrar kanalını sıkıştırması sonucu idrar şikayetleriyle kendini belli ediyor.
Universal Kuşadası Hastanesi Üroloji Uzmanı Op.Dr. Zafer Akar, hastalık hakkında yaptığı açıklamada, "50 yaşın üstündeki erkeklerde geceleri sık idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, ağrı ve acı duyma, idrarda kan görme, boşalmada ağrı ve menide kan ile sırt ve belde sürekli ağrı gibi şikayetler görülebilir. Prostat büyümesi kendini özellikle idrar sorunlarıyla belli eder. Bu yüzden 50 yaşından üstündeki erkekler idrarını yakın takibe almalıdır. Saydığım şikayetler yaşanıyorsa mutlaka bir üroloji doktoruyla görüşmeli" dedi.

YILDA EN AZ BİR KERE KONTROLE GİDİN
Dr. Akar, "Yılda en az 1 kere kanda PSA testi ve prostat muayenesi, gerekirse ultrasonla muayene, prostat kanserinde erken tanıyı sağlıyor. Böylece bizler çok kolaylıkla müdahale edip, hastanın hayatını kolaylaştırıyoruz. Böylece erkeklerin ileri yaşlarda prostat sorunlarıyla uğraşmalarına gerek kalmıyor" diye konuştu.
Prostatın ilaçla ve cerrahi tedavi yöntemleri olduğunu söyleyen Akar, ilaç tedavisinin büyümeyi tamamen ortadan kaldırmadığını, prostatı gevşeterek idrar kanalını rahatlatmayı sağladığını belirtti. Akar, "İlaç tedavisinin başarısız veya faydalı olamayacağının düşünüldüğü kişilerde cerrahi tedaviler uyguluyoruz. Bunun için açık ve endoskopik lazer cerrahi yöntemlerimiz mevcuttur" dedi.

HASTALAR RED LİGHT LASER YÖNTEMİNİ TERCİH EDİYOR
Tedavi yöntemleri arasında red light lazer cerrahisinin de olduğuna dikkat çeken Üroloji Uzmanı Dr. Zafer Akar, lazer yöntemiyle kapalı olarak prostata ulaştıklarını ve lazer enerjisi kullanılarak etkili ve hızlı bir şekilde prostatı buharlaştırdıklarını söyledi. Yöntemin derin dokuları etkilemediği için güvenli bir yöntem olduğunun altını çizen Üroloji Uzmanı Dr. Akar, şöyle konuştu: "Her büyüklükteki prostata uygulanabilen ve kanama olmayan bir metod olması sebebiyle Redlight lazerle prostatın buharlaştırılması işlemi, operasyonun süresini ve hastanede kalış süresini kısaltıyor. Hastalar ameliyat sonrası sertleşme ve idrar kaçırma problemleri yaşamıyor. Bu yöntemle yapılan operasyonlar, prostat büyümesi nedeniyle yapılacak cerrahi işlemlerden en az risk taşıyan ameliyat olarak kabul ediliyor."

TEDAVİ EDİLMEZSE NE GİBİ SORUNLARA YOL AÇAR?
Hastalığın tedavi edilmeme durumlarında idrarın tam boşaltılamamasına bağlı olarak idrar yolu enfeksiyonu gelişebildiğine ve mesanede taş oluşabildiğine dikkat çeken Dr. Akar, "İdrar yolu tam olarak tıkanırsa idrar yapamama durumu oluşabilir. Bu problemler uzun süre devam ederse böbrek yetmezliği gelişebilir. Prostattan kanama olabilir" diye uyardı.
(NÖS-ERG-Y)

12.02.2013 15:15:37 TSI

Editör: Wan Haber