Van’da ikamet eden 5 yaşındaki Hiranur Özdemir adlı kız çocuğu, kalp rahatsızlığı nedeniyle İstanbul ve Ankara gibi büyük merkezlerdeki hastanelere başvurdu ancak 2-3 yıl sonraya gün verilmesi nedeniyle Van’a dönen aile, bir akrabasının tavsiyesi üzerine Lokman Hekim Van Hastanesi’ne gitti. Burada 5 ameliyat birden geçiren Hiranur, sağlığına kavuşarak taburcu oldu.
Lokman Hekim Van Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Halil Başel, kalpte 5 ayrı patolojinin bir arada olduğu bir konceltal kalp efekti olduğunu belirterek, bunun sık görülen ama tedavisi zor olan bir durum olduğunu söyledi. Kalpte, özellikle kalbi odacıklara ayıran semptomun oluşmamasından kaynaklı olarak hem kapaklarda sorun olduğunu hem de kalp deliği bulunduğunu ifade eden Başel, “Hiranur isimli hastamız 5 yaşlarında. Birçok merkeze gitmişler, kendilerine gün vermişler. Hasta yakınının imkansızlığından dolayı ameliyat olamamıştı. 2 gün yoğun bakımda, 7 gün serviste tuttuk. Allah’a şükür takiplerinde hiçbir problem gelişmedi” dedi.
Özellikle bölgede, batıya gitme imkanı olmayan, çok gün verilen ya da ekonomik imkansızlıklardan dolayı gidemeyen hastalara burada da bu imkanın sunulmasının önemine değinen Dr. Başel, “Türkiye’nin en doğusunda olmamıza rağmen şu anda 3-4 merkezde kalp ameliyatları başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Hastalarımızın sağa sola gitmelerine gerek yok. ‘Endokardiyal Yastık Defekti’ dediğimiz ve sadece batıda birkaç hastanede yapılabilen ameliyatı burada yaptık. PDA lıgasyonu, mitral kapak tamiri, triküspit kapak tamiri, ASD kapatılması ve USD kapatılması ameliyatlarını yaparak, hastayı başarıyla taburcu ettik” ifadelerini kullandı.
Hiranur’un annesi Nazime Özdemir ise, Kürtçe yaptığı konuşmasında, ameliyatın başarılı geçtiğini belirterek, başarılı ameliyatlardan dolayı tüm hastane yetkililerine teşekkür etti.
Hiranur’un amcası Arafat Özdemir de daha önce Ankara ve İstanbul’a gittiklerini ancak ameliyat için kendilerine 2-3 yıl sonraya gün verildiğini vurgulayarak, “Tabii bu bizi maddi konuda da zorluyordu. Van’da bu imkanlarda, bu kalitede ameliyatın olması tabii ki çok sevindirici. Hem maddi hem de manevi olarak aileleri rahatlatıyor. Bizleri de büyük bir dertten kurtardı. Herkesin rahatlıkla yapamadığı ameliyat, hastanemizde başarıyla gerçekleşti. Kendisine ve ekibine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber