TÜBİTAK 48. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması, ödül töreni Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (YYÜ) yapıldı.

Ağrı, Bitlis, Hakkari, Batman, Muş, Siirt, Şırnak ve Van ilinde sergilenen 100 proje arasından dereceye giren projelerin ödül törenine Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, TÜBİTAK Van Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Cemil Tunç, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, TÜBİTAK Van Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Cemil Tunç, proje yarışmalarının Türkiye genelinde 12 bölgede yapıldığını belirterek, bunlardan birisinin Van bölgesi olduğunu söyledi. Bölgede 8 ilden 100 projenin yarışmaya katıldığını belirten Tunç, Türkiye genelinde TÜBİTAK’a 13 bin 940 proje başvurusunun yapıldığı ve bunların 2 bin 77 tanesinin Van bölgesine ait olduğunu kaydetti.

48 yıldır bu yarışmanın devam ettiğini, yarışma sayesinde zeki çocukların ortaya çıktığını belirten Tunç, bölgenin en önemli yarışmalarından birinin TÜBİTAK proje yarışması olduğunu kaydetti.

Her geçen gün bilim ve teknolojinin büyük önem arz ettiği bir dönemde eğitime yapılan yatırımın önemine değinen Tunç, bu yarışmalar sayesinde öğrencilerin özgüven, liderlik şahsiyeti, araştırma, geliştirme, keşfetme gibi konularda yeni cevherlerin ortaya çıktığını ifade etti. 18 projenin Ankara’da yapılacak final yarışmasında yer alacağını söyleyen Tunç, “Katılım oldukça güzeldi. Umarım Ankara’dan güzel derecelerle geri döneriz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe ise, yarışmada dereceye giren öğrencileri kutlayarak, başarılar diledi.

İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Kazankaya’nın da birer konuşma yapmasının ardından ödül alan projeler açıklandı. Van ili, belirlenen 42 ödül arasında 7 birincilik, 2 ikincilik ve 3 üçüncülükle bölge genelinde en fazla ödül alan il oldu.

Dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından hatıra fotoğrafı çekildi. (iha)

Editör: Wan Haber