42. Bölge Giresun Eczacılar Odası Başkanı Mine Erdoğan, e-reçete uygulaması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
E reçete sistemi ile yanlış ilaç verilmesinin önüne geçileceğini ve zamandan tasarruf edilmesi yönünde oldukça güzel ve modern bir uygulama olacağını söyleyen Mine Erdoğan, "E-Reçete çok modern pratik ve yanlış ilaç verilmesinin önüne geçecek bir uygulama olmasına rağmen, alt yapı sorunlarından dolayı bize bazı zorluklar çıkarabiliyor. Sistemin çalışmadığı zamanlarda, elektrik kesintisi olduğu zamanlarda e-reçete ile ilaç karşılayamıyoruz. Sistemin çalışmadığı zamanlarda doktorların manüel reçete yazma imkanları var fakat hastanede veya doktorlarda çalışan sistem eczanelerde çalışmadığı zaman bizim e reçete ile ilaçları karşılama şansımız olmuyor. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) alt yapı sistemini çok daha güçlendirerek medula sisteminin her zaman çalışır hale getirilmesi gerekiyor" dedi.
"Medula sistemi çalışmış olsa bile Türkiye'de hala elektrik kesintileri yaşandığı için e-reçete sistemi bu bakımdan bazı zorluklar çıkarıyor" diyen Giresun Eczacılar Odası Başkanı Mine Erdoğan, "Her şeye rağmen güzel bir sistem. Eczacıların işini kolaylaştıran bir sistem. Hastalar açısından olumsuzluk yaratan bir durum yok. Sadece sistemin bağlanmadığı durumların önüne geçilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"TC KİMLİK NUMARASI ŞART"
Hastaların eczaneye gelirken veya ilacı almaya gelen hasta yakınlarının TC kimlik numaralarının muhakkak yanlarında olması gerektiğini belirten Mine Erdoğan, "Doktorların verdiği küçük şifre kağıtlarını sistemi bilmeyen bazı hastalarımız hastane çıkışı kağıtları çöpe atıyorlar buna dikkat etsinler. İlaç almaya gelirken şifreyi kesinlikle getirmeleri gerekiyor. Doktorlarımız şifreyi yazdıkları kağıtlara kaşelerini vururlarsa hasta ve bizler için çok daha iyi olacaktır. Böylece herhangi bir sorun olduğunda hangi doktorla irtibat kuracağımızı bilmiş oluruz" şeklinde konuştu.

"SİSTEM ZAMAN KAYBINI ÖNLEMİŞ OLDU"
E-reçete sisteminin eczanelerdeki vakit kaybını da önlediğini belirten Erdoğan, "Çünkü biz Medula Sistemi'ne daha önce otuz küsür basamaklı bilgi girişi yapıyorduk. Bu bilgileri artık girmemiz gerekmiyor, çok daha doğru ve çabuk şekilde girilmiş oluyor bu bilgiler. Hasta başına yapacağımız işlem süresi kısalmış oluyor. Bu da vatandaş ve bizler açısından zaman tasarrufu sağlamış oluyor" ifadelerini kullandı.
(MB-ÖS-Y)

16.01.2013 14:21:24 TSI

Editör: Wan Haber