Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya, ABD takımının Yaşar Doğu Turnuvası'na katılmamasında, ABD Büyükelçiliği'ne yapılan saldırının bir etken olabileceğini söyledi. Kırkpınar'a sponsor isim bulma tartışmaları nedeniyle Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'ye yüklenen Yerlikaya, "Ben yaptım, keyfi yaptım. Kimse size o yetkiyi vermiyor. Kiminle istişare ettiniz, bunu ihale ettiniz. Bu çok doğru değil" dedi.
41. Yaşar Doğu Büyük Erkekler Serbest Güreş Turnuvası yarın Ankara'da başlayacak. Turnuva öncesi Radison Blu Otel'de basın toplantısı düzenleyen Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya, Yaşar Doğu Güreş Turnuvası hakkında bilgi verdi. Yerlikaya, yarın saat 12.00'de sosyal sorumluluk projesi olarak kan vereceklerini kaydederek, saat 13,00'te ise güreş müsabakalarının başlayacağını belirtti. Yerlikaya Yaşar Doğu Güreş Turnuvası açılışının ise 17.00'de yapılacağını söyledi.
Yerlikaya, turnuvaya katılmak için 12 ülkenin müracaat ettiğini belirterek, Türkiye'den yaklaşık 80, dünyanın çeşitli ülkelerinden ise 120 civarında sporcunun katılacağını söyledi. Yerlikaya, katılımın memnun edeci noktada olduğunu söyleyerek, "Türk güreşine ciddi katkıların sağlayacağı kanaatindeyim. Güreşi sevgiyle bahsedilen, yakınlık duyulan, ilgi duyulan bir spor haline getirme, teşvik etme yolunda mücadele ediyoruz. 3 aylık Federasyon Başkanlığımız sürecinde Türkiye'de yapılan 2. uluslararası organizasyona ev sahipliği yapacağız" şeklinde konuştu.
Güreşe gönül veren vatandaşları yarın başlayacak olan Yaşar Doğu Güreş Turnuvası'nı izlemeye davet eden Yerlikaya, bir gazetecinin Yaşar Doğu güreş turnuvasına ilgiyi arttırabilmek için ne tür çalışmaların yapılacağı sorusu üzerine güreşe ilginin çok olduğunu söyleyerek, güreşe halkın sahip çıktığını ifade etti.
ABD takımının turnuvaya katılmamasının nedeninin sorulması üzerine Yerlikaya, ABD Büyükelçiliği'ne yapılan saldırının bir etken olabileceğini belirtti. Yerlikaya, "Son yıllardaki Türkiye, dünyanın en güvenilir memleketi. Hem ekonomik anlamda hem de sosyal anlamda dünyanın en güvenilir ülkesi Türkiye'dir. ABD takımı geleceğini bildirdi daha sonra iptal ettiler. Gelselerdi, bizim için çok iyi olurdu. Amerika'nın temsil edilmesi bizim için onur olurdu. Gelmediler. Gelmemeleri bizim için bir ölüm değil, biz aynen turnuvamıza devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Milli Takımdaki teknik direktör sorunuyla ilgili soru üzerine Yerlikaya, kendilerine teknik heyetle ilgili ulaşan bir sorunun olmadığını kaydetti. Yerlikaya, "Şu ana kadar problem yaşamadık. Yaşamayacağımız kanaatindeyim. Hepimiz Milli Takımı Avrupa, Dünya şampiyonalarında, Olimpiyatlarda başarıya götüren yolda nasıl bir çalışma yapılması lazımsa onun heyecanı içindeyiz. Amacımız güreşin ve güreşçinin daha huzurlu ortamda çalışması, başarıya gidecek yolda performansını attıracak altyapının oluşmasıdır" dedi.
9-11 yaş ve 14-15 yaş grubunda güreş sporcularını da kampa alacaklarını ve psikolog eşliğinde 2020 yılına hazırlayacaklarını kaydeden Yerlikaya, "Biz de Başbakanımızın hedefini, çıtayı aşağı düşürmeden, her siklette alternatifli başarı alacak sporcuları takıma monte etmek için var gücümüzle çalışıp, güreşi zemine yaymak için yavaş yavaş gideceğiz" ifadelerini kullandı.
Milli Takım Teknik Direktörü Yüksel Şanlı ise iki kamp yaparak hazırlandıklarını söyleyerek, turnuvanın kendileri açısından önemine değindi. Turnuvada başarılı olan sporcuların Avrupa Şampiyonası'nda yarışma imkanı bulacaklarını ifade eden Şanlı, "Bizim bu dönemde kampımızda 20 tane genç rezerv güreşçimiz var. Amacımız, bu güreşçilerimizi 2016-2020 Olimpiyatları'na hazırlamak" diye konuştu.
Kırkpınar yağlı güreşlerine sponsor isim bulma konusundaki tartışmaların hatırlatılması üzerine Yerlikaya, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'yi eleştirdi. Yerlikaya, sponsor almanın doğru olmadığını söyledi. Yerlikaya, "Bunlar federasyonun görevleri. Böyle bir sponsorluk anlaşması yapmayı düşünüyorsan, bunu federasyon yapar. Ben yaptım, keyfi yaptım. Kimse size o yetkiyi vermiyor. Kiminle istişare ettiniz, bunu ihale ettiniz. Bu çok doğru değil" dedi.
Yerlikaya, Kırkpınar güreşlerinin 650 yıllık geçmişi olduğunu hatırlatarak, "Sponsorluk konusunu taraflarla tartışılarak, bu tarz bir konuda karar alınabilir. Ben Belediye Başkanımızı uyarmak istiyorum. Bu tarz açılımları kendi bildikleri gibi yapmasınlar. İstişare etsinler. Burada Güreş Federasyonu var. Güreş sahipsiz değil. Federasyonu yok saymak sayılır. Biz Güreş Federasyonuyuz. Bundan sonraki süreçte hassas olmalarını istiyoruz" diye konuştu.
Başpehlivanların soyunma odalarının, dinlenme yerlerinin olmadığını belirten Yerlikaya, "Bırakalım isim satma işini. Bunları beraberce istişare ederek, yapalım. Sayın Belediye Başkanımızın hissi, aceleci tavrını, istişare etmez tavrını kınıyorum" şeklinde konuştu.
Basın toplantısına katılan Avrupa Şampiyonu Taha Akgül ise hedeflerinin başarı olduğunu belirterek, Avrupa Şampiydonası'na gitmek istediklerini ifade etti.
Basın toplantısına Yerlikaya'nın yanı sıra Türkiye Güreş Federasyonu Başkanvekili Seçkin Saruhan, Teknik Direktör Yüksel Şanlı, Avrupa Şampiyonu ve 40. Yaşar Doğu Güreş Şampiyonu Taha Akgül, ve Yaşar Doğu'nun oğlu Muzaffer Doğu katıldı.
(AUÖ-BÇ-S)

08.02.2013 13:01:47 TSI

Editör: Wan Haber