İlçeye 40 kilometre uzaklıkta bulunan Işıkpınar Mahallesi, taş evlerle dikkat çekiyor. Yaklaşık 400 yıl önce Ermeniler tarafından yapılan ve günümüze kadar ayakta duran taş evler halen mahalle sakinleri tarafından kullanılıyor.


Ekibi ile bazı incelemelerde bulunmak üzere Işıkpınar Mahallesi’ne giden Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, yaklaşık 400 yıl önce Ermeniler tarafından yapılan, halen ayakta duran ve halk tarafından kullanılan taş evlerini gezdi. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, köyün evleri şöyle bir incelendiğinde hemen iki ev incelediklerinde bir tipoloji ortaya çıktığını ifade ederek, “Şu anda bu evler köyün Müslüman sakinleri tarafından kullanılıyor. Ama işin ilginç tarafı böyle tip evlerin hepsi incelendiği zaman ortak bir tipoloji ortaya çıkıyor. Burası mutfak olarak kullanılan ortak bir yaşam alanı” dedi.


Mehmet Top, "Yine Ermenilerden kalma bahsettiğimiz pişmiş topraktan yapılmış un deposu günümüze kadar halen ayakta. Bu tamamen pişmiş topraktan yapılmış. Üzerinde Ermenice yazılar ve bir takım işret ve şekiller var. Oldukça önemli. Gerçekten bu köy, ben buradan hem geleneksel mimari ile çalışma yapanlara, özellikle dikkat çekmek istiyorum. Burada çalışılabilecek keşfedilmemiş bir doku var. Bölgede Ermeniler ile ilgili kiliseleri, manastırları ve mezar taşları biliniyor ama Ermeni evleri bilinmiyor. Ermeniler yaptıkları taş evlerin duvarlarında kullandıkları harç toprağı şuan değme harçlara taş çıkartacak kadar sağlam ve günümüze kadar gelmiş” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber