Adana'nın Kozan ilçesinde Mevlana Celaleddin Rumi Hazretleri'nin Şam'a ilim tahsil etmek için gittiği sırada 40 keşişin Müslümanlığı kabul etmesine vesile olduğu Keşiş Mağarası, ziyaretçi akınına uğruyor. Ziyaretçiler, dualar ederek mağara hakkında bilgi alıyor.
Mağara hakkında bilgi veren tarih araştırmacısı ve Hoşkadem Camisi İmam Hatibi Abdurrahman Yılmaz, "Kozan Kalesi'nin doğu cihetinde bulunan bu mağara, Mevlana Celaleddin-i Rumi Hazretleri'nin ilim tahsiline giderken Şam yolculuğu sırasında uğrayarak ibadet ettiği, konakladığı ve burada 40 kadar keşişin Müslüman olmasına vesile olduğu mağaradır. Burada 40 kadar keşiş, inzivaya çekilerek Allah'a kulluk ediyorlardı. Mevlana bu keşişlerin Müslüman olmasına vesile oldu. Mağaranın bulunduğu cadde Şam Caddesi'dir. Mevlana Hazretleri büyük ihtimal Şam yolculuğu dönüşünde yine aynı yolu kullanıyordu" dedi.
Yılmaz, Şam Caddesi üzerinde Mevlana Hazretleri'nin de uğradığı mescitin bugün ev olarak kullanıldığını ve restorasyona ihtiyacı olduğunu söyledi.

TARİHİ MESCİT RESTORE EDİLECEK
Mevlana Hazretleri'nin Şam'a ilim tahsili için gittiği sırada uğradığı Kozan'daki tarihi mescit belediye tarafından kamulaştırılarak restore edilecek. Belediye ayrıca Mevlana'nın keşişler ile bir araya geldiği Keşişler Mağarası'nın çevre düzenlemesini yapacak.
Taş Mahallesi'nde bulunan ve bugün ev olarak kullanılan tarihi mescit ve Keşişler Mağarası'nın bulunduğu alanda incelemede bulunan Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, ilçenin inanç turizmi açısında da önemli bir potansiyele sahip olduğunu, bunu harekete geçirmek için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Özgan, Kozan Kalesi eteğinde bulunan Keşiş Mağarası ve yanı başındaki 'şapel' ile birlikte mescidi paket proje haline getirerek bu alanı turizme kazandıracaklarını kaydetti. Belediye Başkanı Özgan, "Mevlana Celaleddin-i Rumi Hazretleri ilim tahsiline giderken Şam yolculuğu sırasında uğrayarak ibadet edip konakladığı ve burada 40 kadar keşişin Müslüman olmasına vesile olduğu bu mağaramızın etrafında çevre düzenlemesi yapacağız. Hoşkadem Cami İmamı Abdurrahman Yılmaz buranın Keşişler Mağarası olduğunu belirlemiş. Bizler de böyle tarihi değerlerimize sahip çıkıyoruz. Mevlana Hazretleri'nin yaşadığı bir nokta olduğu için caddenin ismini de Mevlana Caddesi olarak değiştirdik" dedi.
Mevlana Hazretleri'nin mescit olarak kullandığı tarihi mekanın şu an ev olarak kullanıldığını hatırlatan Özgan, "Burada bulunan kitabeyi sıvayla kapatmışlar. Bu evi kamulaştıracağız. Mescidimizi restore ederek eski haline kavuşturacağız. Manevi değerlerimize her zaman olduğu gibi sahip çıkıyoruz" diye konuştu.
Mağaranın bulunduğu arsa içerisinde evi bulunan Mehmet Ali Sarı, "90 yıl önce dedem buraya göçmüş. Ben evimizin arka bahçesinde bulunan bu mağaranın Keşiş Mağarası olduğunu ilk defa 2 yıl önce Hoşkadem Camii İmamı Abdurrahman Yılmaz'dan öğrenmiştim. Mağarayı daha önce ev gibi kullanıyorduk. Ancak buranın kutsal bir mekan olduğunu anlayınca mutlu oldum. Başkanımız da bu bölgenin güzelleşmesi için evimizin bulunduğu bu noktada çevre düzenlemesi yapmak istiyor. Bundan mutluluk duyarız" ifadelerini kullandı.
(EKA-AŞ-Y)

17.12.2012 13:20:26 TSI

Editör: Wan Haber