Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Sorumlu Hekimi İncifer Polat, Dünya'da her yıl 12 milyon 700 bin kişiye kanser tanısı konulduğunu ve 7 milyon 600 bin kişinin de kanserden öldüğünü söyledi.
Polat, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kanserin vücutta oluşan hücrelerin kontrolsüz ve anormal şekilde çoğalmaları sonucunda ortaya çıkan bir hastalık türü olduğunu belirterek, Dünya'da olduğu gibi Türkiye'de de öldürücülüğünün yanında, bıraktığı sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar dolayısıyla önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade etti.
Kanserin sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını aktaran Polat, erkeklerde kanser ölümlerinin başında akciğer kanseri ile kadınlarda meme kanseri geldiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:
"Dünya'da her yıl 12 milyon 700 bin kişiye kanser tanısı konulmakta ve 7 milyon 600 bin kişi kanserden ölmektedir. Önlem alınmazsa, dünya genelinde kanser yükünün artarak 2030 yılında 26 milyon yeni tanı kanser vakasına ve 17 milyon ölüme ulaşacağı tahmin edilmektedir. Kanserde en hızlı artış ise ülkemizin de içinde bulunduğu düşük ve orta gelirli ülkelerde olacaktır."
Kanserin iyileştirilebilmesinin erken teşhisle doğru orantılı olduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayan Polat, kanserin sıklığını azaltmak için sigarasız bir hayat, sağlıklı beslenme ve spora dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
(Vİ-OA-Y)

02.02.2013 09:37:38 TSI

Editör: Wan Haber