Karabük Halk Sağlığı Müdürü Sezgin Tiryaki, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle basın açıklaması yaparak, bilgiler verdi.
Karabük Halk Sağlığı Müdürü Sezgin Tiryaki, kamuoyunun "Kanser Hastalığına" dikkatinin çekilmesi amacı ile Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) tarafından 04 Şubat tarihinin "Dünya Kanser Günü" olarak belirlendiğini söyledi. Teryaki, kanserin dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de öldürücülüğünün yanında bıraktığı sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeni ile önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi. sorunudur. Tiryaki, "Kanser; sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra 2. sırada yer almaktadır" dedi.
KANSER NEDİR?
Kanser hastalığı hakkında bilgiler veren Tiryaki, "Hücrelerin yapısının bozulup, kontrolsüz çoğalmaları ile oluşan kötü huylu hücrelere kanser denir. Kanser hücrelerinin çoğalarak oluşturdukları kitleye tümör denir. Vücudun tüm doku ve organlarını tutabilirler" diye konuştu.
Kanserin nedenlerini de açıklayan Tiryaki, "Sigara ve alkol kullanımı, uzun süre güneş altında kalma, aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma, bazı kimyasal maddeler (katran, benzen, boya maddeleri, asbest, bazı kozmetikler ve deterjanlar), bazı virüsler, yüksek gerilim hatları, radyasyona maruz kalma, kötü beslenme alışkanlığı, genetik faktörler" dedi.
KANSERİN BELİRTİLERİ
Kanserin belirtilerini de sıralayan Tiryaki, şunları söyledi:
"Rahim ve makattan gelen normal olmayan bir kanama veya akıntı, memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler, iyileşmeyen yaralar, uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük, ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama, renk değişikliği, yara, büyük ve küçük abdest yapmadaki değişiklikler, yutkunma güçlüğü ve hazımsızlık, bu değişiklikler görüldüğünde bir hekime başvurmayı ihmal etmeyiniz."
KANSERDEN NASIL KORUNUR?
Kanserden korunmanın yollarını anlatan Tiryaki, şöyle devam etti:
"Sigara ve tütün kullanmayınız. Alkollü içeceklerden uzak durunuz. Yeterli ve dengeli besleniniz.
Güneş ışınlarına maruz kalmayın. Gerekmedikçe röntgen filmi çektirmeyiniz. Asbest, benzen, katran gibi kanser yapıcı maddelere karşı gerekli önlemleri alın, yılda bir sağlık muayenesi yaptırınız."
Halkın bilinçlendirilmesi ve kanser vakalarının erken evrelerde yakalanmasına yönelik tarama programları uygulayan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezilerinin kanserle mücadele de rollerinin oldukça önemli olduğunu belirten Tiryaki, "Karabük Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde bulunan KETEM Merkezimizde meme kanseri, kolorektal kanser, serviks kanseri ve prostat kanseri taramaları ve Sigara Bırakma Danışmanlık Hizmeti ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Meme Kanseri için 40-69 yaş arasındaki bayanlar rahim ağzı kanseri için 35-65 arasındaki bayanlar
kalın bağırsak kanseri için 50-70 yaş arasındaki bayan ve erkekler prostat kanseri için 50-70 yaş arasındaki erkekler ve sigarayı bırakmak isteyen tüm vatandaşlar, ücretsiz olarak KETEM'e başvurabilirler. Unutmayalım ki erken teşhis edildiğinde kanser tedavisi olmayan bir hastalık değildir" dedi.
(ET-ET-Y)

31.01.2013 14:40:04 TSI

Editör: Wan Haber