Gümüşhane'nin Şiran ilçesine bağlı Alacahan köyünde yaşayan İsa Özel (31), 2 yılda 4 çuvalla başladığı patates üretimini 200 tona çıkardı.
Antalya'da mısır üreten özel bir şirkette çalışırken, memleketine dönen Özel, Nevşehir'de görev yapan kardeşini ziyaret ettiği sırada kendisine hediye edilen dört çuval değişik türlerde patateslerle başladığı üretimde hedefini yükseltti.
Ailesinin desteği ile ilk yıl 7 dekar araziye diktiği patates üretiminde verimliliği fark edince ikinci yıl 40 dekar babasının arazisi, 30 dekarda kiralama yaparak toplamda arazisini 70 dekara çıkararak 200 ton patates üretti. Ürettiği patatesleri çeşitli üniversite ve kurumlara da inceleterek kızartmalık, yemeklik, cipslik ve parmak patates uygunluğu oluruna ulaşan Özel, makinesiz başladığı üretim aşamasında patates ekme, sökme, çapalama, gübreleme, ilaçlama makineleri ile sulama sistemi ve traktör gibi birçok alet ekipmana 133 bin liralık yatırım yaptı ve emeğinin karşılığını aldı.

"GİRİŞİMCİLERİMİZ VE HALKIMIZ DUYARLI OLMALI"
Ürettiği patateslerin yaklaşık 50 tonunu sattığını ifade eden Özel, çok iyi standartlarda patates ürettiklerini belirterek isteyenlerin gelip incelemelerde bulunabileceklerini söyledi. Girişimci iş adamlarına da seslenen Özel, "Memleketimizde cips fabrikası olsa kötümü olur? Hem girişimci hem de üretici halk kazanır. Biz burada bu işin yapılacağını ispatladık. Gereken alakayı da göstermek hemşerilerimize düşüyor." dedi.

"TOHUMDA DIŞA BAĞLILIK BİTEBİLİR"
Türkiye'deki patates üretiminin 30 bin ton civarındaki ithal tohumlukla yapıldığını dile getiren Özel, ilçe merkezinde patates saklama koşullarına uygun depoların yanı sıra ürettiği tohumları pazarlamak içinde bir dükkan açtığını ve Şiran'da bu kaliteli tohumları yaygınlaştırmak istediğini dile getirdi. Özel, amacının, Gümüşhane ve Şiran açısından patates tohumunda dışa bağımlılığın önüne geçilmesi ve yerli tohuma destek olmak olduğunu belirtti.

"DEVLET DESTEĞİ ŞART"
Patates üretiminde teknik ve maddi desteğin büyük faydası olduğunu kaydeden Özel, Şiran'ın kirlenmemiş organik tarıma uygun topraklarında ileriye dönük organik patates ve organik tarım ürünleri üretmek gibi projelerinin olduğunubunları geliştirmek ve hızlandırmak için devlet desteğine ihtiyaç duyacağını da vurguladı.
Özel, bu yıl patatesin yanında 20 dekarlık alana mısır ekeceğini de sözlerine ekledi.
(FY-RE-ÖS-Y)

30.01.2013 14:09:19 TSI

Editör: Wan Haber