300 bin bilgisayarı 'trojen' adı verilen virüslerle ele geçirip, internet sitelerine saldıran suç şebekesine yönelik operasyonda 6 kişi yakalandı. Zanlıların, 128 bin 712 facebook ve 5 bin 708 MSN kullanıcısının ad ve şifrelerini çalıp, bunları para karşılığı sattıkları ortaya çıktı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 300 bin bilgisayarı trojen adı verilen virüslerle ele geçirip, uzaktan yönetilmesine olanak sağlayan ve bununla internet sitelerine saldıran bir suç şebekesine yönelik çalışma başlattı. Yapılan 8 aylık çalışmalar sonucunda İstanbul ve Ankara'da belirlenen adreslere operasyon düzenlendi. Operasyonda zanlıların 128 bin 712 facebook ve 5 bin 708 MSN kullanıcısının ad ve şifresini çaldıkları ve bunları para karşılığı sattıkları ortaya çıktı. Ayrıca şüpheli şahıslardan elde edilen dijital malzemeler üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, botnet ağları oluşturmada kullanılan 14 trojen virüsü, bilgisayarları uzaktan yönetmek için 123 botnet kontrol paneli ele geçirildi.
"Suç amaçlı örgüt kurmak, bilişim sistemlerine hukuka aykırı girmek, işleyişini engellemek" suçlarından T.D., O.K., A.H., R.K. C.Ö. ve L.M. isimli 6 kişi gözaltına alındı. Ayrıca operasyonda yapılan aramalarda 5 laptop, 3 harddisk, 4 cep telefonu, 6 hafıza kartı, 1 flashdisk, 34 CD/DVD, 3 sayfa doküman ele geçirildi.
Daha önce porno ve kumar oyunları siteleri üzerinden virüs göndererek kişilerin bilgisayarlarını köle bilgisayar haline getiren zanlıların bu sefer farklı bir yöntem kullanarak facebook üzerinden fotoğraf, video gibi paylaşımlarda bulunarak kullanıcıların hesap ve şifre bilgilerini çaldıkları ve bunu para karşılığında sattıkları öğrenildi.
Öte yandan, yapılan operasyonda ev arama görüntüleri kameralara da yansıdı. T.D.'nin annesinin oğlunun 24 saat bilgisayar başında olduğu, MSN'sinin sürekli açık olduğu ve bilgisayar başında sabahlara kadar oturduğunu söylediği öğrenildi. Polisin yaptığı ev aramasında T.D.'nin bilgisayarında açık olan e-postada, telefonunu da belirterek, "Botnet alacaklar buradan iletişime geçsinler'', "Satılık Botnet'ler, Botnet alacaklar'' şeklinde görüntülere yansıyor.
İstanbul'da gözaltına alınan zanlıların emniyetteki işlemlerinin ardından adli mercilere sevk edildiği belirtilirken, Ankara'da gözaltına alınan yaşı küçük C.Ö.'nün adli kontrolle serbest bırakıldığı ifade edildi.
(İK-ÇK-OK-Y)

11.01.2013 13:17:28 TSI

Editör: Wan Haber