Rusya Federasyonu, Türkiye'yi yaş sebze ve meyvede en güvenilir ülke seçti. FAO'nun araştırma raporuna göre, Türkiye Rusya'nın en güvenilir Avrupa'nın ise sözü dinlenen ülkesi oldu.
Zirai ilaç kalıntısı nedeniyle Türk yaş sebze ve meyve ürünlerinin Rusya kapısından içeriye alınmadığı günler sona erdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Antalya'da bugün açılan Growtech 12. Tarım Fuarı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yaş meyve sebzede üretimi 38 milyon ton iken 59 milyon zirai ilaç kullandığını,bugün üretimini 45 milyon tona çıkararak ziari ilaç kullanımını ise 37 milyon tona düşürdüğünü ifade etti. Mirmahmutoğulları, eskiden şikayetçi olan Rusya'nın bugün 'En güvenilir ürünü Türkiye'den alıyoruz' açıklaması yaptığını belirterek şöyle konuştu: "baktığımızda gıda güvenilirliliği açısından da performans sağladığımızı görüyoruz. FAO raporunda, bunu, Türk tarımının başarı hikayesi olarak yazdı."
NTSR Fuarcılık tarafından organize edilen ve bu yıl 12'inci kez düzenlenerek tarım sektöründe üretici ile alıcıların buluşma noktası olan Growtech Eurasia Uluslararası Sera, Tarım Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı Antalya Expo Center'da açıldı. Fuarın açılışına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mir Mahmutoğulları, Azerbaycan Tarım Bakanı Yardımcısı ve Bosna Hersek Tarım Bakanı Yardımcısı Suad Camdzıc, Antalya Vali Yardımcısı Hakkı Loğoğlu ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın ile eski bakanlardan Kürşat Tüzmen'in de bulunduğu sektörle ilgili bir çok yerli ve yabancı konuk katıldı.
8 Aralık Cumartesi akşamına kadar devam edecek olan 12'inci Growtech Eurasia Tarım Fuarı, her yıl büyüyen ticaret hacmi ile birlikte sektörün özellikle Uluslararası Alım Heyetleri ile buluşmasına imkan sağlıyor. Growtech Eurasia Tarım Fuarında bu yıl 30 ülkeden 650 üzerinde ulusal ve uluslararası katılımcı ağırlanacak ve tarım sektörüne yönelik önemli iş fırsatları sunulacak. Almanya, Fransa, Hollanda, İngiltere ve İspanya, Growtech Eurasia Tarım Fuarına ülke pavillionları ile katılarak hem ülkelerinde üretilen tarım ürünlerini, tarım teknolojilerini kendi pavillionlarında tanıtacak hem de uluslararası işbirlikleri için görüşme yapacaklar.

AVRUPA'NIN SÖZÜNÜ DİNLEDİĞİ ÜLKE
Fuarın alın terinin müşteriyle buluştuğu yerler olduğunu dile getiren Mirmahmutoğulları, 650 firmanın fuarda ürününü sergilediğini bunlardan 30'unu ise yurt dışından gelenlerin oluşturduğunu söyledi. Türkiye'nin tarımda kat ettiği mesafeyi dünyaya taşıdığını dile getiren Mirmahmutoğulları, sözlerine şöyle devam etti: "Bundan 10 yıl önce Türkiye toplam hasıla değeri ile dünyanın 11'ncisi iken, bugün 2009 rakamları itibariyle 7'inci, şimdi dünya altıncılığına yükselmiş. İtalya, İspanya ve Fransa'yı geride bırakarak da Avrupa birincisi olmuş bir ülke. Artık Avrupa'da sözü dinlenen ülke haline geldi"
Türkiye'nin bundan 10 yıl önce 23 milyar dolarlık hasıla değeri olduğunu şu an hasıla değerinin 63 milyon dolara çıktığını kaydeden Mirmahmutoğulları, bunun yanında tarımsal ihracatın da 4 milyar dolardan 15,8 milyar dolara çıktığını kaydetti. Gıda güvenilirliğinin de ülkede kontrol altına alındığını kaydeden Mirmahmutoğulları, şunları söyledi: "Yaş meyve sebzede üretim 38 milyon ton iken 59 milyon zirai ilaç kullanılıyordu. Üretim şimdi 45 milyon tona çıktı, ilaç kullanımı ise 37 milyon tona düştü. Eskiden şikayetçi olan Rusya, bugün en güvenilir ürünü Türkiye'den alıyoruz açıklamasını yaptı. FAO da raporunda bunu Türk tarımının başarı hikayesi olarak yazıyor"
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise Antalyalı çiftçilerin bazı mevsimsel sıkıntılara bağlı olarak son günlerde pek mutlu olmadığını söyledi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Antalya 2023 vizyonu toplantısı gerçekleştirdiklerini kaydeden Akaydın, sözlerine şöyle devam etti: ''2023'e 3 milyar dolar gibi bir hedef koyduk. Bu tarım ürünlerinin ihracat hedefi. Bunun gerçekleşmesi için bütün Antalya'nın bu hedefe kilitlenmesi gerekiyor''

TARIM ÖDÜLLERİ
Fuar kapsamında bu yıl 5. kez Growtech Eurasia 2012 Tarım Ödülleri verildi. Tarım sektörüne artı değer katan projeleri desteklemek amacıyla düzenlenen ödüller kapsamında yerli tohumculuğa yaptığı katkılardan dolayı Yüksel Tohumculuk, Beta Sulama ve Fidancılık, Birkan Tarım, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, Elimko Eletronik, Web Metal, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Yayıncılık Dairesi, Letafet Pazarlama ile Aşçı Murat Mıhladız'a ödül verildi.
(HO-Y)

05.12.2012 13:40:08 TSI

Editör: Wan Haber