Özel bir işletmede düzenlenen sergide konuşan VAGSABDER Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çalağan, resim sergisine yetkililerin ilgi göstermemesini üzüntü ile karşıladıklarını belirtti. 2010 yılında birkaç arkadaşı ile birlikte böyle bir derneğin eksikliğini hissettiklerini ifade eden Çalağan, “Vanlı sanatçıları bir çatı altında toplayıp, bir güç birliği oluşturmak amacıyla 2010 yılında derneğimizi kurduk. 2010 yılından itibaren geleneksel hale getirilen resim sergimizi 2011 yılında ilde meydana gelen deprem nedeniyle ne yazık ki açamadık. Bu nedenle bu yılı da boş geçirmeyelim diye böyle bir sergi açtık” dedi.


Van’da bir sanat galerisinin olmayışı nedeniyle özel bir mekanda sergiyi açmak zorunda kaldıklarını vurgulayan Çalağan, “Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne bağlı bir galeri salonumuz vardı, ancak meydana gelen depremden ötürü şu anda içinde Müze ve SODES birimleri bulunmaktadır. İlde Vanlı sanatçılara bir galeri salonu tahsis etmeleri için resmi ve özel birçok yere müracaat ettik. Ne yazık ki kimse bize yardımcı olmadı. Bizim buradaki amacımız hem sanatçıları hem de sanatseverleri bir çatı altında toplayıp, sanat şöleni oluşturmaktı” ifadelerini kullandı.

 

""


Toplumun içinde bulunduğu en büyük sıkıntının cehalet olduğunun altını çizen Çalağan, “Sanatı seven insanlar, ince ruhlu insanlardır. Kimseye zararı olmayan kişilerdir. Toplumumuzun içinde bulunduğu en büyük sıkıntı ne yazık ki cehalettir. Cehaleti de ilim, bilim ve sanatla aşabileceğimizi düşünüyoruz” şeklinde konuştu.


Derneğin bünyesinde yaklaşık 90 ressamın bulunduğunu, ancak mekanın darlığından ötürü sadece 7 Vanlı ressama ait 26 eserin sergilendiğini belirten Çalağan, Van’da azımsanmayacak düzeyde ressamın olduğunu, fakat sergi açabilecekleri bir mekanlarının olmadığını sözlerine ekledi.

Editör: Wan Haber