Van Tv'den Fazıl Elçi ve Seren Sezer'in özel haberine göre Van’da 2011 yılında meydana gelen depremlerin ardından ağır hasar gören ve ardından yeniden yapılan adliye lojmanları hala boş. Lüks bir şekilde inşa edilen lojmanlara, hakim ve savcıların yerleşmemelerinin nedeni ise lojmanların güvenli bir alana inşa edilmemiş olması. 

2011 yılında Van’da meydana depremlerin ardından ağır hasar gören onlarca kamu binası ve lojman yıkılarak, yeniden yapıldı. Edremit ilçesine bağlı Süphan mahallesinde inşa edilen Adliye Lojmanları’da bunlardan bir tanesi. 4 blok halinde lüks bir şekilde inşa edilen konutların yapımı tamamlanmasına rağmen hâkim ve savcılar, binalara yerleşmedi.

Trilyonlarca para harcanarak inşa edilen lojmanlara hâkim ve savcıların güvenlik gerekçesiyle yerleşmediği iddia edildi.  

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan HDP Van İl Eşbaşkanı Veysi Dilekçi, “2011 depreminin kent adına ciddi sorunlar yarattığına ve devletin bu sorunlara cevap olamadığına değindi.

Dilekçi, “Devletin, devlet memurları için yaptığı konutlarda sorunlu. Bunların en önemlisi hakim ve savcılar için yüksek miktarda masraflarla yapılan konutlar. Konutların yapımı 2014 yılında bitirilmesine rağmen buranın hala kullanılmıyor olması başlı başına bir sorundur” dedi.

Hakim ve savcıların yaşadığı konut sorununu Van halkının tamamının yaşadığına dikkat çeken Dilekçi, kentte depremden sonra yaşanan sıkıntıların olmasının yanı sıra büyük masraflarla yapılan konutların kullanılmamasını büyük bir problem olarak değerlendirdi.

Van halkının bu durumu sorgulaması gerektiğini de belirten Dilekçi, “ Halk bunu devlete sormalıdır. Depremden sonra binlerce kişi konut sorunu yaşarken boş olan lojmanlara hakim ve savcıların yerleşmemesi büyük problemdir, onun için biz bu konutların Güvenlik nedeniyle boş kalmasını pek inandırıcı bulmuyoruz” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Van İl Başkanı Mehmet Kurukçu ise, “Eğer bu konutlara hâkim ve savcılar geçmeyecekse bu konutların noter huzurunda kura usulüyle vatandaşlara dağıtılmalıdır” dedi.

Kurukçu, “Devletin bir çok kurumu Van’da yerleri yok bunlar tamamen kirada, ve paraları olmadığı gerekçesi ile kurumları kirada, trilyonlara mal olan konutların yıkılmayı bekliyor madem yerleşmeyeceklerdi niye yaptılar bu parayla başka konut ve kurumlar yapılsaydı” dedi.

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan ise konutların sorun teşkil ettiğini belirterek “Eğer bu lojmanlar güvenlik gerekçesiyle kullanılmıyorsa aklımıza gelen ilk soru; Acaba bu lojman inşaatına başlandığında güvenlik sorunu vardı, bilerek mi bu lojmanlar o bölgeye yapıldı yoksa bu güvenlik sorunu yeni mi oluştu?” şeklinde soru sordu.

Editör: Wan Haber