1 Ocak 2016 tarihinden itibaren uygulanacak yönetmeliğe göre vatandaşların D1 ve D sınıfı ehliyet alabilmek için öncelikle B sınıfı ehliyet almak zorunda olacaklarını dile getiren Ayhan, yayınlanan yönetmelikle yıllardır muamma olan stajyer sürücülüğün de uygulanmaya başlayacağını bildirdi. Ayhan, "Yönetmelikle birlikte 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren ehliyet alacak olan vatandaşlar stajyer sürücü sayılacaklar. Stajyer sürücülük süresi 2 yıl olacak ve bu süre içerisinde 3 kez kırmızı ışık ihlali, uyuşturucu madde alarak araç kullanma, 3 kez hız limiti ihlali, 3 kez kavşaklarda dönüş manevralarını yanlış yapma, 3 kez koruyucu tertibat olarak nitelendirilen emniyet kemeri takmama ve 0,20 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullanılması gibi trafik kurallarının ihlali durumunda vatandaşların sürücü belgeleri iptal edilecek. Sürücü belgeleri iptal edilen stajyer sürücüler tekrar sürücü kursuna müracaat ederek eğitim ve sınavlara katılmak zorunda kalacaklar" dedi.

Ehliyet almaya hak kazanmış ancak bu dosyalarını ehliyete dönüştürmemiş vatandaşlara da uyarıda bulunan Ayhan, "Önceki yıllarda sınavlarda başarılı olarak sürücü kursundan dosya almaya hak kazanmış vatandaşların 29 Mayıs 2015 tarihine kadar trafik tescil şubelerine müracaat ederek dosyalarını ehliyete dönüştürmemeleri halinde dosyaları iptal edilerek yeniden sürücü kursuna kayıt yaptırıp sınavlara girmeleri gerekecek. Şu anda ehliyeti olan vatandaşlarımız ise 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren trafik tescil şubelerine sağlık raporu ile müracaat ederek 15 lira karşılığında eski ehliyet sınıflarına karşılık gelen yeni sınıf ve sınıfları kapsayacak şekilde yeni ehliyetlerini almak zorunda olacaklar" diye konuştu.

Son yıllarda yapılan değişikliklerle sürücü eğitimine daha fazla önem verilmeye başlandığının altını çizen Ayhan, "Daha önceden 10 dakikada yapılan direksiyon sınavları 30 dakikaya yükseltildi" şeklinde konuştu.

Ayhan, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Daire Başkanlığı verilerine göre Türkiye'de trafik kaza oranının en düşük olduğu ilin Tunceli olduğunu belirterek, Dersimlilere trafik kurallarına uydukları için teşekkür etti. 

Editör: Wan Haber