Asgari ödeme tutarını 3 kez üst üste ödeyemeyenin kartı kullanıma kapatılacak. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan , OVP'yi açıkladığı basın toplantısında kredi kartına yönelik düzenleme hakkında bilgi verdi. Buna göre kredi kartında ilk yıl için gelirin iki katı, diğer yıllarda 4 kart limit olacak. Bu uygulama yeni kredi kartları için geçerli olacak. Kredi kartında limit artacaksa artık öncelikle gelir teyidi yapılacak. Limit gelirin 4 katını geçemeyecek.
 
GELİRİ BELLİ OLMAYANIN LİMİTİ 1000 LİRA
Gelir düzeyi tespit edilemeyenler için limit 1000 lira olacak.
 
ASGARİ BORÇ ÜÇ KERE ÖDENMEZSE
Yeni düzenlemeyle bir takvim yılında asgari ödeme tutarı üst üste 3 kez ödenmezse dönem borcu kapanana kadar kredi kartı kullanıma kapatılacak. Kart iptal edilmeyecek ancak limit artışı da yapılmayacak.
 
ASGARİ ÖDEME TUTARI ARTIRILIYOR
Kredi kartında asgari ödeme tutarı artırılıyor. Kart limiti 15 bin liraya kadar olan kartlarda minimum ödeme tutarı yıl sonu yüzde 27'ye, gelecek yıl yüzde 30'a çıkıyor. Bu şu anda yüzde 25 olarak uygulanıyor. 15 bin-20 lira limiti olan kartlarda asgari tutar yıl sonu yüzde 32'ye, gelecek yıl yüzde 35'e çıkıyor. Bu şu an yüzde 30 olarak uygulanıyor. 20 bin liranın üstünde limiti olan kartlarda yüzde 40 uygulaması korunuyor.
 
KARTTA TAKSİT SINIRI GELİYOR
Babacan, kredi kartlarında ve bazı tüketici kredilerinde ürün bazında taksit sayısına sınır getirilmesine yönelik değerlendirme çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Babacan, "Ayakkabıya 24 taksit yapılıyorsa burada sorun görüyoruz. Mobilyada taksitin uzun olmasında problem yok" dedi. Kredi kartlarında uygulanan borç/gelir oranının diğer bireysel kredilere de genişletilmesi üzerinde çalışılıyor.
Editör: Wan Haber