Nüfus artışındaki düşüşü tersine çevirmek için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimat verdiği"çocuk teşviki" projesinin detayları belli olmaya başladı. '3 çocuk' stratejisini yaşama geçirmek için başlatılan çalışmada Avrupa ve OECD'de uygulanan modelleri incelemeye alındı. Buna göre 0-3 yaş grubuna mama-çocuk bezi, 3-6 yaşa kreş desteği olması şartıyla annelere her ay 300 TL ödenecek. Verilecek"çocuk teşviki"  projesinde barajlı sistemin olacağını belirtildi. 4 çocuk üstüne verilmeyecek olan teşvik, hedeflenen nüfus artışına ulaşıldığı zaman kalkacak.

AYRINTILAR NETLEŞTİ

Akşam gazetesinden Ebru Toktar Çekiç'in haberine göre, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Başbakan'ın talimatı üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı ile ortak çalışma yaptıklarını açıklarken, konunun ayrıntıları da netleşti.

İŞSİZLİK FONUNDAN YÜZDE 1 KAYNAK

Bu çerçevede hazırladığı kapsamlı raporu hükümete ileten AK Parti Kadın Kolları, yurtdışındaki örnekleri inceleyerek, 'Sadece çocuk bakımında kullanılmak üzere yemek çeki gibi 300 liralık çocuk bakım teşviki' ve İşsizlik Fonu'ndan alınacak yüzde 1'lik kaynakla 'Aile Bakım Sigortası' oluşturulması önerisini getirdi. Kadın Kolları, yemek ticketlerinin sadece gıda harcamasında kullanıldığına işaret ederek, aynı modelin 'çocuk harcamalarında kullanılmak üzere annelere çocuk bakım teşviki' şeklinde verilmesini talep etti.

 

300 LİRALIK ÇOCUK BAKIM TEŞVİKİ

 

Aile Bakanlığı, bu modeli merkeze alan bir çalışma başlattı. 300 liralık çocuk bakım teşvikinin 0-3 yaş grubunda bez ve mama yardımı, 3-6 yaş grubunda kreş yardımı olarak kullanılmasına dönük bir proje üzerinde duruluyor. Aile Bakanlığı, çocuk bakımında 'aileyi merkeze' alan 'Aile Destek Sigortası' adıyla yeni bir sisteme geçilmesini de tartışıyor.

6 AY DOĞUM İZNİ

Çalışma Bakanlığı'nın da 'part time', 'evden çalışma' ve 'çağrı üzerine çalışma' modelini geliştirerek, kadın istihdamını arttıran bir seçeneği masaya yatırdığı öğrenildi. Doğum izninin, doğum öncesi 2 ay, doğum sonrası da 4 aya çıkarılması, kadının doğum iznine çıktığı sürede özel istihdam büroları aracılığıyla 'geçici eleman çalıştırma' seçeneğinin gündeme getirilmesi ve doğum izninin 4'üncü aydan sonraki bölümüne ilişkin sigorta primlerinin İşsizlik Fonu'ndan karşılanması modeli tartışılıyor. Maliye Bakanlığı da bu çalışmanın bütçeye getireceği maliyeti hesaplıyor.

Editör: Wan Haber