Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı'nın, kentteki kurum, kuruluş ve apartmanlarda görev yapan teknik personellere kalorifer kazanı yakma eğitimlerini sürdürdüğü, 5 yılda 3 bin 500 kişiye "Kalorifer Kazanı Yakma Sertifikası" verdiği bildirildi.
Zabıta Daire Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, hava kalitesinin iyeleştirilmesi çalışmaları kapsamında; Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ile Makine Mühendisleri Odası Şubesi işbirliğiyle son 5 yılda (2008-2012) kurum, kuruluş ve apartmanlarda görevli olan 3 bin 500 kişiye "Kalorifer Kazanı Yakma Sertifikası" verildiği belirtildi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Ömer Yalım, "Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde; ilimizde kullanılacak yakıtların yanma veriminin artırılmasını, buna paralel olarak yakıt tüketimi ve bacadan atılan kirletici emisyonlarının azaltılmasını sağlayarak hava kalitesinin artırılması yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
Beş yıldır aralıksız sürdürülen eğitim çalışmaları kapsamında 3 bin 500 kişiye kalorifer yakma eğitimlerini verdiklerini söyleyen Yalım, "Kalorifer kazanları, katılımcılara öğretilen tekniklerle yakıldığında hem hava kirliliği önlenir, hem de yakıtın bacadan uçmasını önleyerek apartman ekonomisine de katkı sağlanır. Ayrıca binaların güvenliğinden, kalorifer kazanın yakılmasından ve kazan güvenliğinden apartman görevlileri sorumlu olduğu için, katılımcılara doğru yakma tekniklerinin çok önemli olduğu hatırlatılmakta, bina ve kazan güvenliği konusunda bilgilendirilmektedir." diye konuştu.
Gaziantep'in hava kirliliğinin önlenmesi için herkesin dikkat etmesi gerektiğini belirten Yalım, "Bu şehirde hep birlikte yaşıyoruz. Kendi sağlığımız çocuklarımızın sağlığı için kaloriferleri doğru yakıp hava kirliliğini önlemeliyiz. Kalorifer kazanları doğru yakılmadığında alınan yakıtın bir kısmı yanmadan bacadan uçup gitmektedir. Bacadan yanmadan çıkan bu zehirli gazları yine bizler soluyoruz" şeklinde konuştu.
Doğalgaz ve kalorifer kullanımında alınması gereken başlıca önlemleri sıralayan Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Ömer Yalım, "Isınmada yüksek kalorili kömürler kullanılmalı, her yıl bacalar ve soba boruları temizlenmeli. Binalarda ısı yalıtımına önem verilmeli, kullanılan sobalar ve kalorifer kazanları kriterlere uygun olmalı. Doğalgaz kullanımı tercih edilmeli, kalorifer ve doğalgaz kazanlarının periyodik olarak bakımı yapılmalı. Kalorifercilerin ateşçi eğitim kurslarına katılımı sağlanmalı, toplu taşıma araçları tercih edilmeli. Özellikle ulaşımda raylı sistem taşımacılığının tercih edilmesi, ısınma ve geri kazanım için atık yakmanın önüne geçilmesi amacıyla, atıklar geri kazanılarak değerlendirilmeli veya uygun atık yakma tesislerinde yakılarak bertaraf edilmeli" şeklinde konuştu.
(MA-MEF-Y)

07.01.2013 11:51:32 TSI

Editör: Wan Haber