Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” kapsamında sağlıklı yaşamın teşviki, obezitenin önlenmesi ve fiziksel aktivitenin desteklenmesi amacıyla Van’da da 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü nedeniyle bir yürüyüş yapıldı.

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü personelleri tarafından "Ne otirisiz haydi yürüyağ, ne durisan durma yürü" yerel sloganıyla müdürlük binası önünde başlayıp İskele Öğretmenevi’nde sonlanan yürüyüşe Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, müdür yardımcıları, şube müdürleri, aile hekimleri, kurum çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

Yürüyüşün ardından bir açıklama yapan Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, “Günümüzde toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgi düzeyinin yetersiz olması, fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi, toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını artıran önemli nedenlerden biri olmuştur. Fiziksel hareketsizlik dünya genelindeki ölümlerin dördüncü önde gelen risk faktörü olarak belirlenmiştir. Toplumun büyük bir çoğunluğunda fiziksel aktivite, spor kelimesi ile eşanlamlı olarak algılanmaktadır. Oysa fiziksel aktivite, günlük yaşam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak enerji harcaması ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını artıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda spor aktivitelerinin yanı sıra egzersiz, oyun ve gün içinde yapılan çeşitli aktiviteler de fiziksel aktivite olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde fiziksel aktivite düzeyini saptamak için yapılan çalışmalarda; 12 yaş üstü bireylerin yüzde 71.9’unun hareketsiz olduğu, her dört çocuktan üçünün hiç spor yapmadığı, hafta sonunda çocukların yüzde 56.8’inin günlük aktiviteleri arasında bilgisayarda oyun oynamanın bir aktivite olarak yer aldığı görülmektedir. Bu çalışmalar ışığında fiziksel aktivite düzeyini artırmak amacıyla hedefler belirleyerek stratejiler geliştirmek, toplumu fiziksel aktiviteye özendirmek, fiziksel aktiviteye ulaşma engellerini ortadan kaldırmak için yerel ve ulusal düzeyde çalışmalar yapılmaktadır. 1991 yılından bu yana her yıl 3-4 Ekim tarihlerinde Dünya Yürüyüş Günü etkinlikleri yapılmaktadır.

Bu etkinliklerde fiziksel aktiviteyi gündelik hayatımızın içine entegre etmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla Van Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak bizler de ‘Her Gün 10 Bin Adım’ sloganıyla başta çocuklar ve gençler olmak üzere tüm Van halkını sağlıklı beslenmenin yanında hareket etmeye ve bunu bir hayat biçimi olarak benimsemeye davet ediyoruz” dedi.İHA

Editör: Wan Haber