Van Gölü kıyısında yapılan temizlik kampanyasında konuşan Ankara Üniversitesi Öğrencisi Kamil Çoban "Yıllardan beri Van Gölü, denizi deyip övüyoruz ama bu manzarayı gördükten sonra çok şaşırdım. Van denizini bu kadar överken, severken ve yüceltirken bu kadar kötü kullanmak biraz çelişki gibi geliyor" dedi.
 
 
Türkiye'nin 25 üniversitesinden 55 Toplum Gönülleri Vakfı (TOG) gönüllüsü öğrenci, Van'a gelerek Van Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen temizlik kampanyasına katıldı. Van Gölü İskele sahilinde düzenlenen kampanyaya Temizlik İşleri Müdürü İrfan Kaval ve temizlik çalışanları da katıldı. Bir saat süren kıyı temizliğinde 5 ton çöp toplanırken, öğrenciler halka gölü kirletmeme çağrısı yaptı.
 
"Bir saatte 5 ton çöp toplandı"
 
İskele Sahili'nden Van Kalesi civarına kadar yapılan kıyı temizliğinin ardından  öğrenciler adına konuşan Ankara Üniversitesi Öğrencisi Kamil Çoban, Toplum Gönülleri Vakfı'nın Türkiye'deki 123 üniversitesinde örgütlü olduğunu aktararak, her yıl Türkiye'nin birçok kentinde sosyal sorumluluk projesi yürüttüklerini belirtti. Van'a ilişkin 2 yıl önce 'Van üşüyor' başlıklı bir kampanya düzenlediklerini bu kampanyanın meyvelerini hala vermeye devam ettiğini aktaran Çoban, Van için topladıkları bağışları kente getirdiklerini söyledi.
 
"Bu kadar yücelttiğimiz Van Deniz'inin bu halini görünce çok şaşırdık"
Gezi kapsamında Van'ın kültürel mirasını tanıyacaklarını belirten Çoban, "Toplum gönüllüleri olarak bunu yapmamızın sebebi Türkiye’deki çevre kirliliğine ve sosyal sorumluluk projelerine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmaktır.Yarattığımız bu farkındalıkla gençlerin öncülüğünde bir şekilde toplumsal barışta ilerlemek istiyoruz. Yıllardan beri Van Gölü, denizi deyip övüyoruz ama bu manzarayı gördükten sonra biraz şaşırdım. Van denizini bu kadar överken, severken ve yüceltirken bu kadar kötü kullanmak biraz çelişki gibi geliyor. İnsanların biraz duyarlı olması lazım bu konuda. Son zamanlarda Türkiye de en çok dile getirilen 'Türkiye’de su bitiyor'  deniyor ama kirletmeye devam ediyorlar. Halkımızın buna özellikle dikkat etmesini ve kentlerini korumalarını istiyoruz" dedi.
 
Kaval'dan halka duyarlılık çağrısı
 
Daha sonra konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Temizlik Müdürü İrfan Kaval, temizlik kampanyasına katılan Toplum Gönülleri Vakfı gönüllülerine teşekkür etti. Büyükşehir olarak şuana kadar üç temizlik kampanyası yürüttüklerini belirten Kaval, bu kampanyaları sık sık yapmalarının en büyük nedeninin halkta duyarlılık yaratmak olduğunu söyledi. Kaval, "Özellikle Van Gölü'nü etrafında oturan insanlara büyük görevler düşüyor. Göl etrafında oturan vatandaşlar bu konuda kendilerine düşen görevi yerine getirmedikleri müddetçe biz binlerce kişi ve 24saat bu sahilde temizlik yapsak da başarıya ulaşamayız. Halkımızdan tek isteğimiz çevrelerini korumaları ve temiz tutmalarıdır. Halkımızın bu konuda üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini umuyoruz" diye konuştu. 

Editör: Wan Haber