Bir kahvaltı salonunda kitabın tanıtımında basın mensupları ile bir araya gelen Oto, kitabın 10 yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu söyledi. 245 türkünün 131’inin arşivlerden ve yaşayan kaynak kişilerden bulunduğunu ve ilk defa yayınladığının altını çizen Oto, “En önemlisi 114 tane olan kırık hava dediğimiz türkülerin sayısının bu kitapla birlikte 245’e ulaşmasıdır. Bu gerek dünyanın kültür mirası, gerek ülkemizin kültür mirası, gerekse Van’ın kültür mirası açısından önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.


Van türkülerinin toplam 5 kitapta yayınlanacağını dile getiren Oto, “Van Türküleri-1 diye adlandırılan bu çalışmanın ardından 4 kitap daha gelecek. Birbirini tamamlayacak olan bu çalışmalar, ‘Kırık Havalar, Uzun Havalar, Halk Oyunları Ezgileri, Kürtçe Ezgiler ve Van Müzikleri Külliyatı’ adı altında bu çalışmalara sonlandırılacaktır” ifadelerini kullandı.


2 yıl içerisinde diğer kitapların da yayınlanacağını ifade eden Oto, en büyük hedefinin Van Türküleri kitabının ildeki tüm eğitim kurumlarının kütüphanelerinde yer alması olduğunu vurguladı. Oto, “Her bir sayfası tarihsel bir belge olan bu kitabın anaokullarından üniversiteye kadar Van’daki tüm eğitim kurumlarının kütüphanelerine girmesi en büyük hedefimdir. Çünkü okullarda; açılış programları, kapanış programları, önemli gün ve haftalar, milli bayramlar şeklinde sürekli müzikal etkinlikler yapılıyor. Bundan sonra müzik öğretmenleri ya da bu işle uğraşan kişiler, bu etkinliklerde rastgele bir repertuar yerine, kendi ilimizin müzik kültürünü belgelere dayanan bir kitaptan yararlanarak, bu yeni türküleri yeni nesillere öğretilmesi noktasında da ellerinin altında güzel bir kaynak olacaktır. Bunun yanında her Vanlının kişisel kitaplıklarında bulunması da bu çalışmaya verilen değerin bir ölçüsü olacaktır. Van Türküleri kitabının ilimize, ülkemize ve dünyaya hayırlı olmasını dilerim” şeklinde konuştu.
Oto, yaptığı açıklamanın ardından basın mensuplarına Van Türkülerinin yer aldığı kitap hediye edildi.

Editör: Wan Haber