Güney Afrika'nın ülkenin en büyük elektrik üreticisi olan Eskom'a kaynak sağlayacağını açıklaması sonrası randda gözlenen sert değer kaybı TL’nin de dolar karşısında erimesine neden oldu. Hafta başından bu yana 5.28-5.32 dar bandında gidip gelen dolar haftanın son işlem gününe 5.32 seviyesinin hemen altında başladı.

Uzmanlar daha önce bu seviyenin kritik olduğunu ifade etmişti. Bu seviyenin aşılması halinde doların 5.37'lere kadar çıkabileceği uyarısı yapılmıştı.

VATANDAŞ DOLAR ALIYOR
Dün açıklanan rakamlara göre yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı, 15 Şubat ile biten işlem haftasında 439 milyon dolar artarak 169.38 milyar dolara yükseldi. Hanehalkı kesintisiz olarak 19 haftadır dolar almaya devam etti. 

FAİZ TL'DE BIRAKTIRIR
İstanbul Portföy Yönetici Ortağı Tufan Deriner yerli yatırımcının son dönemde dövize yöneldiğini belirterek "Kurun hızlı yukarı gittiği Ağustos döneminde yükselişin yabancıların alımlarıyla olduğunu görmüştük. Yabancıların yüksek faizden dolayı TL uzun pozisyonda yollarına bir süre daha devam edeceğini düşünüyorum, özellikle seçime kadar." dedi. 

YÜKSELECEK Mİ?
Dolar/TL'nin bir süre daha bu seviyelerde kalmaya devam edeceğini belirten uzman "Kurda hafif bir yükseliş gördük ama aşırı yükseliş beklemiyorum. Faiz tarafında birkaç gündür satış yiyor gibiyiz. O düzeltme hareketinin yavaş yavaş sonuna geliyor olabiliriz. Ben önümüzdeki dönemde mevduat faizlerinin iyi olduğunu, Borsanın kötü performans gösterse de seçici olarak yatırım yapılmasının daha doğru olduğunu düşünüyorum" ifadesini kullandı. 

Öte yandan Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) tutanakları da kuru etkiledi. Son toplantı tutanaklarında ABD ekonomisinin ve istihdam piyasasının güçlü kalmaya devam ettiğini belirten Fed, bu yıl en azından bir faiz artırımı yapılacağına ilişkin beklentileri harekete geçirdi ancak politika yapıcılar hala faiz politikası konusundaki "sabırlı" tutumlarının ne kadar süreceğini tartışıyorlar. İşte dolar kurundaki son durum:
ekran-resmi-2019-02-22-08-ikg4.png

(İNTERNET HABER)

Editör: Wan Haber