KESK Hakkari Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Serdar Koşar, UNESCO Genel Kurulu'nun 1999 yılında aldığı bir kararla 21 Şubat Gününü Uluslararası Anadili Günü olarak ilan ettiğini belirtti.
Yazılı bir açıklama yayınlayan Serdar Koşar, ulus devletlerin inşa edilmeye başlamasıyla ulus devletlerin kuruluş temeli gereğince ezilen halkların anadilleri üzerinde asimilasyon politikaları geliştirildiğini belirtti. Bu politikalardan dolayı dünyanın birçok yerinde çatışmalar yaşandığı ve yaşanmaya devam ettiğini ifade eden koşar, anadili kullanma hakkı üzerindeki baskılar yüzyılın toplumsal gerginliğinin sebebi olduğunu kaydetti. Koşar, "Ezilen halkların büyük bedellerle verdikleri mücadele sonucu 20. yüzyılda ulus devletlerin dil politikası çökmüş durumdadır. Dünyanın birçok yerinde anadil temelli direnişler olduğu gibi Kürtler de tüm baskılara rağmen büyük bir direniş yürütmektedir. Uluslararası verilere göre ulus devletlerin asimilasyon politikalarından dolayı dünya mirası anadiller azalmaktadır. UNESCO'nun verilerinde de Türkiye'de var olan 3 dil artık kaybolmuş durumda. 15 dil ise bu sorunla yüz yüze gelmiş durumdadır. Türkiye'de Türkçe dışındaki tüm anadiller baskı altında ve bu anadillerden biri de Kürtçe'dir. Hala Kürtçe anadili; ne eğitimde ne de kamu hizmetlerinde kullanılmaktadır. Türkiye'de yaşanılan toplumsal çatışmanın önüne geçmek ve demokratik çözüm için önemli ilk adım Kürtçe eğitim hakkının anayasal güvenceye alınmasıyla olacaktır" dedi.
21 Şubat Dünya Anadili Günü vesilesiyle hem Hakkari'de hem de bölge bazında Kurdi-Der ve KESK bileşenleri ile birlikte birçok etkinlik düzenleneceğini ifade eden Koşar, "Bu kapsamda KESK Hakkari Şubeler Platformu olarak tüm KESK üyelerini 21 Şubat 2013 günü yaşamın her alanında Kürtçe konuşmaya ve 21 Şubat Perşembe günü hizmet üretmeyerek yapacağımız anadil yürüyüşüne davet ediyoruz. 21 Şubat 2013 Perşembe günü anadil yürüyüşü düzenlenecektir. Ayrıca Dünya Anadil Günü vesilesi ile hem ilimizde hem Diyarbakır ilinde düzenlenecek etkinliklere tüm üye ve duyarlı halkımızı bekliyoruz. Başta Kürt halkı ve dünyadaki ezilen halkların anadillerini özgürce yaşayacakları bir gelecek dileğiyle tüm dünya halklarının Dünya Anadil Günü'nü kutlarız" şeklinde konuştu.
(FT-MSA-Y)

19.02.2013 13:30:55 TSI

Editör: Wan Haber