Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, 2020 yılında Mersin'de yapılacak olan '14. Uluslararası Turunçgil Kongresi'nin, Türkiye ve sektör adına çok önemli ve tarihi bir kongre olacağını söyledi.
2020 yılında Mersin'de yapılması planlanan Uluslararası Turunçgil Kongresi ile ilgili organizasyon komitesi oluşturulmasına yönelik çalışmalar başladı. Bu kapsamda Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nde, Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz başkanlığında bir toplantı düzenlendi. Kongreyle ilgili çalışmalarda bir yol haritasının belirlenmesine yönelik düzenlenen toplantıda konuşan Kaçmaz, 2020 yılındaki kongrenin Türkiye, sektör ve Mersin adına çok önemli ve tarihi bir kongre olacağını söyledi. 2020'nin belki uzun bir zamanmış gibi algılanabileceğini, ancak bu tür kongrelerde 8 ya da 4 yılın çok uzun bir süre olmadığını vurgulayan Kaçmaz, "Çünkü bu yapılacak olan kongre akademik içerikli, akademik ağırlıklı bir kongre olacak. Akademik çalışmalar çok uzun yıllar alan çalışmalardır. Bizler bu kongreye ev sahipliği yapmaktan onur duyuyoruz, gurur duyuyoruz. Tabi ki bu sürece gelmemiz çok kolay olmadı. Özellikle Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan başta olmak üzere bir çok kurum ve kuruluşla işbirliği yaptık. Bu adaylık sürecinde bize çok büyük destek verdiler. Bu destek sayesinde biz bu kongreyi Türkiye'de gerçekleştirme hakkını kazandık. Bundan dolayı çok mutluyuz" dedi.
4 yılda bir gerçekleştirilen bu kongrenin 2012 yılı Kasım ayında İspanya'da yapıldığını belirten Kaçmaz, 2016 yılında Brezilya'da yapılacağını, 2020 yılında da Mersin'de gerçekleştirileceğini söyledi. Bu toplantıya Ege Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Mustafa Kemal Üniversitesi başta olmak üzere bütün paydaşları davet ettiklerini kaydeden Kaçmaz, "Bu toplantıda bir yol haritası belirlemeyi hedefliyoruz. Neler yapa biliriz? Bunları burada masaya yatıracağız ve en doğru olanı birlikte belirleyeceğiz. Bizler bu kongrenin sıradan bir kongre olmadığının bilincindeyiz. Genellikle bu kongreler 1 hafta süren kongrelerdir. Özellikle kongre öncesi, ortası ve sonrasında bilimsel ağırlıklı geziler düzenlenmekte, kongrenin gerçekleştiği ülkelerde hangi çalışmaların yapıldığını katılımcılar yerinde görmektedir. Her kongrenin bir teması vardır. Örneğin Çin'de yapılan kongrede tema 'ürün çeşitlemesi ve geliştirilmesi'ydi. İspanya'da ise 'sağlık'tı. Brezilya'da muhtemelen 'çevre' olacak. Biz tabi bu yol haritasını belirledikten sonra ana temasını da belirleyeceğiz" diye konuştu.
Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Salih Çiçek ise turunçgilin, hem ekonomisi hem de kültürel alt yapısı itibariyle bölge için çok önemli bir sektör olduğunu belirtti. Ekonomi Bakanlığı olarak bu çalışmanın içinde oldukları ifade eden Çiçek, "Aslında 2020 yılında olacağı için uzun bir süre gibi görünebilir ama bu bilimsel ağırlığı olan bir kongre. Bu anlamda iyi bir hazırlık çalışması yapmamız gerekiyor. Sayın Bakanımızın bu konuda tam desteği var. Dolayısıyla biz Ekonomi Bakanlığı olarak çalışmanın her aşamasında destek vermeye hazırız. Sayın başkanın da söylediği gibi bu kongre bilimsel ağırlığı olan bir kongre. İnşallah önümüzdeki süreçte yapılan hazırlık çalışmaları ile hem üreticilerin hem ihracatçıların ve diğer ticaret erbabının da bütün dünyadan bir araya geleceği ve burada bir sinerji oluşturacağı, Çukurova Bölgesi'nin de tanıtımına büyük katkı sağlayacağı bir organizasyon olmasını umut ediyoruz" şeklinde konuştu.
Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel ile sektör temsilcileri ve akademisyenlerin de katıldığı toplantı, katılımcıların önerileriyle devam etti.
(HSK-Y)

29.01.2013 12:19:38 TSI

Editör: Wan Haber