AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, 64. Hükümet 2016 Yılı Eylem Planı'nı açıkladı.

Başbakan Davutoğlu, asgari ücret, üniversite öğrencilerine ve çalışanlara birçok müjde verdi. Davutoğlu, ilk bir hafta içinde üniversite öğrencilerinin bursunun 400 lira olacağını, esnafa faizsiz kredi desteği verileceğini; ilk 3 ay içinde asgari ücretin 1300 lira olacağını, emeklilerin maaşından kesinti yapılmayacağını; ilk 6 ay içinde ise eğitim ve adalet alanında reform yapılacağı müjdesini verdi.


64. HÜKÜMET 2016 YILI EYLEM PLANI'NDA NELER VAR?

Davutoğlu, 3 aylık reformları 3 ana paket altında toplayadıklarını ve bunların alt başlıklarının ise Temel Hak ve Hürriyetler Paketi, Kamu Yönetimi ve Şeffaflık Paketi, Bilim-Teknoloji Reform Paketi olduğunu belirtti.

Davutoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları:
7 Haziran seçimi sonucuna bakarak, Türkiye'nin tökezleyeceğini sananlar, 1 Kasım'da derslerini aldılar. 1 Kasım'da milletimiz kaos severlere unutulmayacak bir ders verdi. Son 1 hafta içinde elde edilen birkaç ekonomik müjdeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Ekim ayında sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 oranında arttı. Sanayi üretiminde yıllık artış yüzde 14,7 oldu. 1 Kasım seçimleri sonrası bu büyümenin devam edeceğini söyleyebiliriz.


"REFORMLARLA ÇOK DAHA İYİ BİR DURUMA GETİRECEĞİZ"

2016 yılı ise inşallah çok daha iyi bir yıl olacak. 4 yıllık iktidar döneminde faaliyete geçireceğimiz reformlarla çok daha iyi bir duruma getireceğiz. Yeniden ilk günkü aşkla koşmaya başladık, milletimiz bize güvendi ve emanetini omuzlarımıza yükledi. Milletin verdiği emaneti asla düşürmeyeceğiz.

"YENİDEN ŞAHA KALKIYORUZ"

Seçimden önce ne dediysek hayata geçirmek için milletin huzurundayız. Başkaları suya, kuma yazı yazar biz ise taşa, kayaya hiç silinmeyecek yazılar yazıyoruz. Her gün yeniden kucaklaşıyoruz, yeniden şaha kalkıyoruz.

Hiçbir zaman mazaret üretmedik ve üretmeyeceğiz. Çevremizdeki yangına rağmen verdiğimiz sözleri tutmak için çalışıyoruz. Eylem Planı'nda temel hedefimiz meşruiyetin güçlendiği güçlü Türkiye'dir.


"BÜTÜN TÜRKİYE TAKİP ETSİN"

Verdiğimiz sözleri birer birer gerçekleştireceğiz. Bugünden başlayarak yeni bir sayfa açıyoruz. Bu Eylem Planımızı bütün Türkiye takip etsin. Bugün reformist bir hükümet olduğumuzu ilan ediyoruz. Seçim geçtikten sonra eski defterleri kapatan bir siyasetimiz olmadı, olmayacak. Her eylemimizin, her reformumuzun gayesi bütün toplum kesimlerinin refahının artmasıdır.  

"ÖĞRENCİLERİN BURSUNU 400 LİRAYA ÇIKARTIYORUZ"

Bir hafta içinde yapacaklarımız; Bakanlar kurulı kararını çıkartıyoruz, reform grubnu oluşturuyoruz, gençlere nakdi desteğe başlıyoruz. Gençlerimize 100 bin liraya kadar faizsiz destek kredisi vermeye başlıyoruz. Lisans öğrencilerinin 330 lira olan bursunu 400 liraya çıkartıyoruz. Esnafa faizsiz kredi desteği uygulamasını başlatıyoruz. Çiftçilere, seraların modernizasyonu için destek çalışmasını başlatıyoruz. 

"MUHALEFETE SESLENİYORUM, ENGELLEYİCİ TUTUM..."

Eylemlerin hayata geçmesi için meclis iradesi gerekiyor. Muhalefet partileri engelleyici tutum sergilemesin. Vaatlerin bütününü 3 ay içinde hayata geçireceğiz.

"ASGARİ ÜCRET 1300 TL"

3 ay içinde yapılaklar; Asgari ücreti 1.300 liraya çıkartıyoruz. KOBİ'lerin üzerindeki yükü de azaltacağız. 65 yaş aylığı alan yaşlılarımız yanında yaşarsa yaşasın maaşlarında kesinti olmayacak. Muhtar maaşını 1300 liraya çıkartıyoruz. Astsubay emeklilerinin bütün şikayetlerini gideriyoruz. Er ve erbaşların aylığını 100 lira artıyoruz.

"ŞUBAT'TA 30 BİN ATAMA"

Önümüzdeki Şubat ayında 30 bin yeni öğretmenin atamasını yapıyoruz. Emeklilerimizi ve dar gelirle vatandaşlarımızı 250 lira taksitle konut sahibi yapmak üzere düğmeye basıyoruz.

"ÇALIŞAN KADINLARA 2,3 VE 6 AY ÜCRETSİZ İZİN"

Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürenin kıdemde değerlendirilmesi için çalışma yapıyoruz. Çalışan kadınlara doğumda ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 3 ay, üçüncü çocukta 6 ay ücretsiz izin veriyoruz. Yoksul ailelere belirli ölçüde internet erişimi sağlayacağız. 

"İZİNSİZ YAPILARA ELEKTRİK VERİLECEK"

Kentsel dönüşüm şartı ile izinsiz yapılara elektrik verilecek. Çocuklara yönelik bilgisayar ve animasyon oyunlarının üretimi teşvik edilecek.

Kültür faaliyetleri ile ilgili ayrıca bir eylem planı hazırlanacak. Çağdaş sanatın geliştirilmesine yönelik destek mekanizmasını güçlendiriyoruz. 


"ASKERLİK BEDELİNİ 1000 EURO'YA DÜŞÜRÜYORUZ"

Gurbetteki vatandaşlarımızın askerlik bedelini 6 bin Euro'dan, bin Euro'ya düşürüyoruz.

"İLK KEZ İŞE GİREN GENCİN 1 YILLIK MAAŞI DEVLETTEN"

İlk kez işe giren her gencin 1 yıllık maaşını devlet verecek. Her gence bedelsiz internet veriyoruz. Yeni iş kuran gençlere 3 yıl gelir vergisi muafiyeti getiriyoruz.

"ELEKTRONİK KİMLİK KARTLARI DAĞITILMAYA BAŞLANACAK"

Yemde ve gübrede KDV'i tamamen kaldırıyoruz. Genç çiftçilerimize 30 bin TL'lik karşılıksız kredi veriyoruz. Anahtar teslim fabrika modelini hayata geçiriyoruz. Elektronik kimlik kartını dağıtmaya başlayacağız.

"DOGMATİK TABULARLA DEVLET YÖNETİLMEZ"

Reform planı da hazırladık. 1,3,6 aylık ve 1 yıllık eylem planı taslağı hazırladık. Statüko, iktidarımızı rehin alamayacak. Hiçbir şekilde, şu veya bu kaygıyla, şu veya bu düşünceyle, şu veya bu yakınlıkla adalet terazisinin şaşmasına asla izin vermeyeceğiz. Biz birilerini ödüllendirmek için değil ya da birilerini ön yargıyla cezalandırmak için değil, geçmişte 28 Şubat dönemlerinde olduğu gibi... Biz herkese adalet ve merhamet, şefkat ve vicdan dağıtabilmek için bu görevlerdeyiz. Hepimiz hesap veririz.

"3 ANA PAKET"

3 aylık reformları 3 ana paket altında toplayabiliriz. 
Temel Hak ve Hürriyetler Paketi;
Darbe dönemlerinden kalan mevzuat gözden geçirilerek anti demokratik hükümler kaldırılacak. Kişisel verilerin korunmasına ilişkin yasal düzenlemeler hayata geçirilecek. Geleneksel irfan merkezleri ve Cemevlerine hukuki statü tanınacak. Roman vatandaşlarımızın sorunlarının çözümüne yönelik daha önce atılmış adımlar değerlendirilerek yeni çalışmalar yapılacak

Kamu Yönetimi ve Şeffaflık Paketi;
Siyasetin finansmanında şeffaflık sağlanacak. Temyiz mahkemelerinin, alt derece mahkemeler üzerindeki hukukilik yetkilerinin denetimi sınırlandırılacak. Bilirkişilik müessesesini yeniden ele alarak müstakil bir bilirkişilik kanun tasarısı hazırlanacak. İş mahkemelerinin yapısı ve işleyişi gözden geçirilecek, adli ve idari yargıda istinaf mahkemelerinin hayata geçirilmesi en geç 6 ay içerisinde sağlanacak.

Bilim-Teknoloji Reform Paketi:
Türkiye uzay ajansı kurulacak. Kredi garanti merkezi kurulacak. TURKUAZ KART sistemi kurulacak. Vasıflı yabancı işçiler bu sistemle Türkiye'de çalışacak.

Su ve tabiat koruma kanunu çıkarılacak. Gayrimenkul sertifikası çıkarılacak. Yeşil alan miktarı arttırılacak.

"ÜNİVERSİTELERE BİLİMSEL ÖZERKLİK"

Vatandaşın adalete erişiminin hızlanması için gerekli adıları atacağız. Temyiz mahkemelerinin denetim yetkileri sınırlandırılacak. İstinaf mahkemeleri 6 ay içinde hayata geçirilecek. Eğitim fakülteleri yeniden yapılandırılacak.

Yüksek Öğretim Kalite Kurulu kurulacak. Bilimsel özerkliği gelişmiş bir üniversite sistemi kurulacak. Özel mesleki ortaöğretim kurumları kurulacak. Gümrüklerde tek pencere sistemine geçilecek, işlemler kolaylaşacak. Binalarda enerji verimliliği desteklenecek. Yatırım destek ofislerinin kurumsal ve beşeri sistemleri geliştirelecek.

"ÖĞRETMEN AKADEMİSİ KURULACAK"

Yeni seçim ve partiler kanunu çıkarılacak. Devlet sırrı kanunu çıkarılacak. Noterlik sistemini yapılandıracağız. Sivil Toplumun güçlenmesi için STK Kanunu çıkarıcağız. Kamu personel rejimi gerçekleştirilecek. İnsanların mahkemeye gelmeden meselelerini çözeceği yollar bulacağız. Uyuşturucuyla  mücadele daha etkin hale getirilecek. Çocuk hakları hukuki bağlamda korunacak. Çocuk hakları korunacak. Eğitimde fırsat eşitliği sağlanacak. Öğretmen akademisi kurulacak. Okul bazlı bütçe dönemine girilecek. Meslek Yüksek Okulları yeniden yapılandırılacak. Eğitim-istihdam bağlantısı daha sağlam bir temele dayanacak. Kamu ihale kanunu güncellenecek. Damga Vergi Kanunu yenilenecek. 

"YENİ ANAYASA"

Sadece bizim çözemeyeceğimiz bir mesele var, yeni anayasa. Bugünkü meclis tablosu AK Parti'nin tek başına bunu yapmasına izin vermiyor. Öyle bir anayasa çıkaralım ki, ana gibi bütün bir toplumu kucaklasın. Öyle bir anayasa yapalım ki, sayfalarına girdiğimizde kısıtlayıcı hükümlerle bizi sıkmasın. Herkesin desteğine ihtiyacımız var. Meseleyi kişiselleştirmeden, bütüm muhalefet liderlerine sesleniyorum, gelin hepimizin yüz karası olan, darbe döneminden kalan, 12 Eylül Anayasası'nı tarihe gömelim. Onun yerine çağdaş bir anayasa yapalım.İlk fırsatta muhalefet parti liderleriyle bir araya gelip, yeni anayasayı konuşmayı düşünüyorum. En geniş mutabakatı, yeni bir anayasa ile yapacağımıza inanıyorum. STK'ların da katkılarıyla yeni anayasayı hayata geçirmeyi umuyorum.

Editör: Wan Haber