Seçimlere sayılı günler kala Van’daki yerel seçimi nabzını sizler için analiz yapıp paylaşmak istedim.
 

Yerel seçimler yaklaşırken Van ve Serhat’ta hangi parti ne kadar oy alır kimin şansı daha yüksek?
 

Van’da bu yerel seçimlerde iki partinin belediyeyi alma ihtimalinin olduğu görülüyor. Bunlar Mevcut Belediyeyi elinde tutan BDP diğer taraftan son yerel seçimde belediyeyi BDP’ye kaptıran ve tekrar almak adına her platformda yarışta bende varım diyen AKP, Her iki parti encümen listelerinde Üniversite mezunlarının azlığı gözden kaçmıyor.
 

Türkiye’de ortam oldukça gergin, siyasiler meydanlarda adete kılıçları çekmiş ‘Yolsuzluk, rüşvet iddiaları, paralel devlet, devlet içinde devlet söylemleri, bunca konunun içerisinde 19 gün sonra yerel yöneticilerin seçilecek, bu seçimin diğer bir önemi ise Ağustos 2015’te yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 2015’te haziranda yapılacak Genel Seçimler öncesi bir Referandum niteliğinde olacaktır.
 

Türkiye bir buçuk yılda 3 kritik seçime girecek bunların ilki mahallî idareler, Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği genel seçimi...
 

Bu seçim, yerel yönetimler açısından da bir dönüm noktası. 30 büyük ilde yaşayan herkes, ilk kez büyükşehir belediye başkanlığı için oy kullanacak. 30 Mart’ta Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İlçe Belediye Başkanlığı, İlçe Belediye Meclisi Üyeliği için ayrı ayrı oy kullanılacak.
 

Siyasi partiler için en önemli basamak, yerel seçim. Peki, Serhat ve özellikle Van’da bu yarışa partiler nasıl hazırlanıyor?
 

İlk kez Büyükşehir için oy kullanacak olan Van, Tüik 2014 verilerine göre nüfusu 1 milyon 70 bin 13
olarak belirtildi.
Van Büyükşehir toplam seçmen sayısı ise 577 bin 259 olarak açıklandı.

 

VAN'IN EN BÜYÜK İLÇESİ İPEKYOLU

Son açıklanan rakamlara göre Van'ın hem nüfus hem de seçmen sayısı en büyük olan ilçesi İpekyolu ilçesi olarak açıklanırken, bu istatistikler ise şu şekilde oluştu:
İpekyolu ilçesi Nüfus: 274 bin 902, seçmen sayısı: 159 bin 785

 

İLÇE NÜFUS SEÇMEN SAYISI

Bahçesaray      16.819            8131
Başkale              58.963          28.575
Çaldıran              66.624          32.243
Çatak                   23.440         11.886
Edremit              105.506        60.573
Erciş                    170.124        90.380
Gevaş                 29.655          17.583
Gürpınar             38.811         20.809
Muradiye            51.340         26.653
Özalp                  73.013          34.833
Saray                  22.793          11.491
Tuşba                 138.123        74.337

 

Van Büyükşehirde iddialı iki parti AKP ve BDP

Her iki partinin geçmiş dönemlerine baktığımızda seçmenin iki partiye de bir dönemden fazla şans vermediğini görmekteyiz, şöyle ki 1999-2004 Dehap – SHP ‘nin ortak adayı olan ve 91-94 yılları arasında başarılı bir belediye başkanlığı görevinde bulunan Mesut Öztürk, Dehap ve Shp ittifakıyla girdiği seçimleri kaybederek Belediyeyi 2004’ yılında AKP adayı Burhan Yenigün’e kaptırdı.
 

2009 yılında  DTP ile giren şimdilerde BDP olan ve PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Avukatlığını yaptığı dönemde Ağrı doğumlu Bekir Kaya Belediyeyi tekrar kazanmayı başardı.
 

2014 seçimleri bir milat olacak ve iki partiden kimin kazanacağını şimdiden kestirmek zor ancak iki partinin de geçmişi iyi analiz edip o şekilde bu seçime girmesinde yarar var diyorum.
 

Yerel ve Ulusal Anketlerin büyük bir bölümünde BDP adayı Bekir Kaya Önde görünse de AKP Adayı Osman Nuri Gülaçar’ın da son güne kadar yarıştan kopmayacağını söylemek isterim. 

PARTİLER VAN’I KARARGAH SEÇTİ

AKP ‘de Hedef %40-45

AKP için Türkiye geneli bir karnesine bakmakta da yarar görüyorum. AK Parti, Kasım 2002 seçimiyle başladığı siyasi rekabette, bugüne kadar iki genel seçim, iki yerel seçim, iki de referandum gördü.

Kasım 2002’de başlayan iktidar yolculuğu, 22 Temmuz 2007 seçimiyle taçlandı. Girdiği iki mahallî seçimi de galip bitiren AK Parti, iktidardaki son sınavını, 12 Eylül 2010 referandumunda verdi. İktidar destekli ‘evet’ kampanyası yüzde 58 oy aldı.

 

AKP Nerden kaybeder derseniz,  Meclis’in yeni bir anayasa yapamaması, Gezi Parkı olayları, dershaneleri kaldırma ısrarı, şike yasası ve Suriye politikası AK Parti için kırılma noktaları oldu. 2009 yerel seçimlerinde yüzde 38,8 alan parti, Bu sene hedef % 40-45 bandı olacak.
 

AKP Van’ı karargah seçti!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Her seferinde Van’ı istiyorum söylemiyle birlikte Ak Parti Kurmayları Van’ı karargah seçti. Hemen her hafta Başbakan Yardımcılarının ve Bakanların mesken tuttuğu Van’da 27 Martta Başbakan Erdoğan’ın yapacağı mitingle seçim çalışmalarına son vermeyi planlıyor.
 

Biri gidip biri geliyor Gazetemizin yayına hazırlandığı saatlerde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık Van’ Ferit melen havaalanına iniş yaptı. Yine bunun yanında Ayın 14’ü ve 15’inde ise Dışişleri Baklanı Ahmet Davutoğlu Van’a ziyaret gerçekleştirecektir. 21 Mart’ta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehdi Eker ve Başbakan Yardımcımız, Beşir Atalay Van ziyaretleri yapacaklardır. Final ise seçime son 3 gün kala Başbakan Erdoğan’ın yapacağı miting ile son verilecektir.


Serhat ve Doğu - Güneydoğuda BDP Batıda ise HDP

Serhat Bölgesinde BDP, Batı’da ise Halkların Demokratik Kongresi bileşenleriyle ( HDP ) ile seçime giriyor. Bu bileşenlerin geçen yerel seçimlerde kazandığı 100 belediyede elde ettikleri yerelden ve yerinden yönetim deneyimlerini daha ileriye taşımak iddiasındalar. Başta Kürt sorunu olmak üzere tüm kimlik ve inanç sorunlarımızı, demokratik birlik, eşitlik ve özerklik hukuku içinde çözmeyi temel bir yaklaşım olarak benimseyen Parti Van’da olduğu gibi Serhat’ta da büyük bir çıkış yapacağını görmekteyim.
 

BDP önümüzde büyük bir miting yapmaya hazırlanıyor.  Bu sene Newroz startının verileceği Van’da 17’sinde yapılması planlanan Newroz etkinliği seçime Bir hafta kala yani  22 Martta Kutlanacak.  BDP Van’da Newroz programında gövde gösteri yapmayı planlıyor. Son yılların en büyük katılımı olan BDP Van Merkez ve 4 ilçede Kanaat önderleri ve AKP belediye başkanı, il yöneticilerinin de olduğu binlerce insanı partiye katılımları önümüzdeki seçimlerde BDP’nin önünü daha iyi görmesine vesile oldu.
 

Benim gözlemim şöyle, BDP Türkiye geneli oylarını artıracağı gibi, HDP ise bazı sol oyların CHP’ye gitmesini önleyerek AKP’ye fayda sağlayacaktır. Yani Kürtler BDP eliyle Serhat Bölgesinde AKP’yi zayıflatırken, Türkiye genelinde HDP eliyle CHP’yi zayıflatarak AKP’ye yarar sağlamaktadırlar.
 

Teşekkürler Serhat’lılar !

“Serhat Gazetemizin kuruluşunun üzerinden 1 ay gibi kısa bir süre okuyucuların beğenisini kazanan gazetemiz kısa sürede çok büyük okuyucu kitlesine ulaştı.
 

Serhat Gazetesi; Objektif, haksızlık yapmadan, saygılı, saygın bir yayın çizgisini sürdürdük, sürdürmeye de devam edeceğiz.
 

1 aylık sürede Halkımızın gazetesi ve sitesi olduk. Gazetesine sahip çıkan Serhat Bölgesi (Van, Ağrı, Kars, Bitlis, Hakkari)  halkına ve her geçen gün şevk ve motivasyonumuzu artıran siz okuyucularımıza teşekkür ederiz.
 

2014 Yerel seçimlerini 31 Mart sabahı ne olacağını hep beraber göreceğiz.
 

Allah’a emanet olun... Kalın sağlıcakla...