Üniversite Taban Puanları 2014 -  LYS Üniversite Taban Puanları 2014 , ÖSYM tarafından merkezi sistem ile yapılan LYS sınavı sonuçları bugün itibari ile açıklandı ve adaylar için zorlu süreç başladı. 

ÜNİVERSİTE TABAN VE TAVAN PUANLARI İÇİN TIKLAYINIZ

 2014 Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS):
Sonuçların Açıklanması ve 2014-ÖSYS Süreci

14-15 ve 21-22 Haziran 2014 tarihlerinde yapılan 2014-LYS sonuçları, 28 Haziran 2014 tarihinde saat 01.30’da açıklanmıştır.

Adaylar, sınav sonuçlarını https://sonuc.osym.gov.tr İnternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebileceklerdir. Sınav Sonuç Belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir.

3 Mart 2014 tarihinde gerçekleştirilen Yükseköğretime Geçiş Sınavı (2014-YGS) ile başlayan 2014-ÖSYS sürecinin sınav ayağı, titiz ve büyük bir özveri ile gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde 2014-LYS’lerin yürütülmesi ve sonuçlarının açıklanması ile sonlandırılmıştır.
Bilindiği üzere, 2014-YGS’de başarılı olan toplam 1.423.127 aday beş farklı sınav içeren 2014-LYS’lerde yarışmıştır. 14-15 Haziran 2014 tarihlerinde LYS1, LYS4 ve LYS5; 21-22 Haziran 2014 tarihlerinde  ise LYS2  ve LYS3 tamamlanmıştır. ÖSYM, 6 gün gibi kısa bir süre içerisinde sınav sonuçlarını değerlendirerek adayların ve ailelerinin meraklı bekleyişlerini sonlandırmıştır.

Bundan sonraki süreç, başarılı olan öğrenciler için hedefledikleri yükseköğretim programlarının tercih edilmesi ve yerleştirme işlemleri ile devam edecektir. 7-17 Temmuz 2014 tarihleri arasında adayların okumak istedikleri yükseköğretim programlarını belirleyen tercihleri alınacak ve ilgili yerleştirmeler de yapılarak  2014-ÖSYS süreci tamamlanmış olacaktır. Sürecin başarılı olabilmesi için 340 binden daha fazla akademisyen, öğretmen, kolluk kuvvetleri iki hafta sonu seferber olmuştur.

91 sınav merkezinde, 7.295 sınav binasında ve 111.149 sınav salonunda 13 farklı alanda toplam  5.521.318 adet birbirinden tamamı ile farklı farklı soru kitapçığı ile sınavlar herhangi bir sorun yaşanmaksızın yürütülmüştür. ÖSYM Sınav Koordinasyon Merkezi ve Sınav Günü Masası sınavlardan önce, sırasında ve sonrasında sınav evrakı ÖSYM tesislerine geri gelinceye kadar her iki hafta sonunda da kesintisiz olarak görev yapmış, sınav evrakını kamera sistemleri ve elektromekanik kilitler ile izleyerek güvenli bir sınav gerçekleştirmenin mutluluğu ile çalışmalarını sonlandırmıştır.

Adayların gece gündüz demeden büyük bir özveri ve  heyacanla yürüttükleri çalışmalar gibi ÖSYM çalışanları da aynı heyacan ve özveri ile 9 ay boyunca ÖSYS sürecini sorunsuz yürütmüşlerdir. Sınav sonuçları ve yapılan bilimsel analizler ÖSYS sınav süreci kadar sınav kalitesinin de önemli oranda artırıldığını göstermektedir. Soruların hazırlanması, sınav evrakının oluşturulması, basılması, paketlenmesi, sınav merkezlerine ve binalara ulaştırılması, sınav sonrası ÖSYM merkezine intikal ettirilmesi, teslim alınması ve ayrıştırılması, cevap kağıtlarının taranması, optik okumalarının gerçekleştirilmesi ve puan hesaplamalarının yapılması adımlarının hiç aksatılmadan yürütülmesi hem sınav süreçlerinin hem de  bu süreçleri yürütmek için uygulanan sistemlerin etkinliğini göstermektedir.
Sınav sonuçları ile birlikte ÖSYM İnternet sitesi üzerinden 2014-Lisans Yerleştirme Sınavları Sayısal Bilgiler  açıklanmıştır. Bu bilgiler arasında hem test bazında adayların verdiği cevapları ortalama ve standart sapmaları, doğru sayıları dağılımı,  hem puan türü bazında ilgili puan dağılımları, hem de Okul Türüne göre ve adayların öğrenim durumlarına göre sonuçların dağılımı  verilmiştir. Her zaman olduğu gibi sınavlarda en fazla başarı gösteren adayların bilgileri de sunulan bilgiler içerisinde bulunmaktadır. Benzeri şekilde bu bilgi setine, adayların terchilerine yaparken dikkate almaları gereken yükseköğretim programları kontenjan bilgileri de  (hem puan bazında hem de kontenjanı en fazla olan yükseköğretim kurumu bazında) dahil edilmiştir.
Adayların emeklerini bir emanet olarak kabul edip bu sorumluluk bilinci ile 9 ay boyunca soru hazırlamadan sınav sonuçlarının açıklanmasına kadar geçen süreç içerisinde yapılması gereken her türlü aktiviteyi hiç geciktirmeden ve planlandığı şekilde gerçekleştiren, herhangi bir sorun oluşmadan sınavın yürütülmesini sağlayan, ÖSYM bünyesinde oluşturulan TAKIM RUHUNU sürekli canlı tutarak her türlü zorluğun üstesinden gelmeyi başaran tüm ÖSYM çalışanlarına, yükseköğretim kurumları rektörlerimize, akademisyenlere, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan okul müdürleri, yardımcıları ve öğretmenlerimize, İçişleri Bakanlığına bağlı kolluk kuvvetlerine, diğer görevli olan kamu personeline destekleri ve emekleri için çok teşekkür ederiz.
Bu yorucu  süreci başarı ile tamamlayan adaylarımızı tebrik eder, yükseköğrenimleri boyunca da aynı başarılarının kalıcı olması temennisi ile sonuçların adaylara, ailellerine ve ülkemize hayırlı olmasını dileriz.
Sınav sonuçlarına ilişkin sayısal bilgiler ekte verilmiştir.
Adaylara ve kamuoyuna duyurulur.
 

Editör: Wan Haber