Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker, 2013 yılında hedeflenen yüzde 4'lük büyümenin aşılacağını tahmin ettiğini söyledi.
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker, Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği'nin (GESİAD) yayınladığı 'Gesiad Network' dergisinde 2012 yılını değerlendirip, 2013 ile tahminlerde bulundu. 2012 yılının küresel ekonomideki büyük riskler yüzünden çok zor bir yol olacağını herkesin tahmin ettiğini belirten Parseker, yaşanan kaosa rağmen AB'nin dağılmadan kalmayı başardığını ifade etti. Amerika'da karışık sinyallere rağmen büyümeye dönük gelişmelerin sürdüğünü anlatan Parseker, krizin derinleşmesi veya yeni bir kriz dalgası tehdidiyle başlanan 2012'yi yüzde 3,3 civarında düşük büyüme oranı ile tamamladıklarını söyledi. Parseker, Çin'deki büyümenin diğer gelişmekte olan ülkelerdeki büyümeyle desteklenmesinin 2013 yılının daha stressiz geçeceğine dair güçlü sinyaller verdiğini söyledi.

"YÜZDE 4'Ü GEÇERİZ"
Parseker, orta vadeli programda (OVP) Türkiye ekonomisinin gelecek 3 yılda ortalama 4,6 büyümesinin beklendiğini ifade ederek, "2013 yılında hedeflenen yüzde 4'lük büyümenin aşılacağını düşünüyorum. 2012 yılında açıklanan yeni teşvik sistemi, stratejik yatırımları çekerek cari açığı azaltmayı, bölgeler arası gelişmişlik farkını düşürmeyi ve Türkiye'nin orta ve ileri teknoloji dönüşümünü sağlamayı hedefledi. Yeni teşvik sisteminin uluslararası sermayenin Türkiye ile daha çok ilgilenmesini sağladığını söylemek mümkün. Türkiye'yi bir cazibe merkezi haline getirecek adımlar, 2013 yılında da hız kesmeden devam ettirmeli" dedi.
Geçen sene Bursa'nın AB pazarındaki daralmayla baş etmek zorunda kaldığını belirten Parseker, "Türkiye'nin ihracattaki AB pazarı bu yıl yüzde 9 geriledi. İhracatın 4'te 3'ünü bu birliğe yapan Bursa'nın bu azalmadan etkilenmesi kaçınılmaz. Bu sebeple 2012'de ihracat performansımız düştü. Buna karşılık ihracatımız gerilediği için dış ticaret fazlası verme özelliğimize yeniden kavuştuk. 2012'nin ilk 11 ayında 10,1 milyar dolar ihracat, 9,5 milyar dolarlık ithalat yaptık" dedi.

"BURSA'DA KAPANAN BİR ŞİRKETE KARŞILIK 4 ŞİRKET KURULDU"
Kurulan kapanan şirket sayısında Bursa'nın iyi olduğunu açıklayan Parseker, "Türkiye'de bu yılın ilk 9 ayında kapanan bir şirkete karşılık 3 yeni şirket kuruldu. Bursa'da kapanan bir şirkete karşılık 4,5 şirket kurtuldu. Bursa, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında kilit kentlerin başında geliyor. Bu kentin müthiş bir girişim becerisi, iyi yetişmiş insanları, eşsiz bir lojistiği ve rekabetçi üretim deseni var. Öncelikle birlik ve dirlik içinde yaşamayı ve öyle davranmayı öğrenmeliyiz. Otomotiv test merkezi gibi savunma sanayi gibi yeni işlerin peşini kovalamalıyız" ifadelerini kullandı.
(YS-MŞ)

18.01.2013 13:55:50 TSI

Editör: Wan Haber