Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş; 2013 yılı SODES uygulamalarına başlandığını bildirdi.
Vali Mahmut Demirtaş; Bilindiği üzere, Sosyal Destek Programı (SODES): Uygulandığı illerde, yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermek, değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermek, toplumsal dayanışma ve bütünleşmeyi güçlendirmek, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak amacıyla, istihdam, sosyal içerme ve kültür, sanat ve spor alanlarındaki projeleri destekleyen bir program olduğunu, sosyal içerme konusunda hazırlanacak projeler; ilde yoksulluğun azaltılması, sosyal yardım alan yoksul kesimin kendi geçimini temin edecek duruma getirilmesine destek olunması, yaşlı, özürlü, kadın ve çocuklar gibi toplumun öncelikli kesimlerinin yaşam standartlarının yükseltilmesi, bunlara götürülen hizmetlerin kalitesinin artırılması ve toplumsal bütünleşmenin sağlanması amacına yönelik projelerden ibaret olduğunu belirtti. Demirtaş, "İstihdam konusunda hazırlanacak projeler; ilde istihdam edilebilirliğin artırılması, ildeki ihtiyaçlara uygun alanlarda nitelikli işgücünün yetiştirilmesi, mesleki bilgi ve becerilerin geliştirilmesi ve kendi işini kurabileceklere destek olunmasına yönelik projelerdir. Bu bağlamda, kültür, sanat ve spor konularında hazırlanacak projeler; ilde toplumun ihtiyaç duyduğu kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerin geliştirilmesi ile özellikle çocukların ve gençlerin bu tür faaliyetlerden yararlandırılmasına ve yönlendirilmesi büyük önem taşımaktadır" dedi.
Bu amaçla, beşeri sermayenin geliştirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin sağlanmasını amaçlayan Sosyal Destek Programının (SODES) GAP ve DAP illerinde 2013 yılı uygulamaları başlandığını açıklayan Vali Mahmut Demirtaş, bu çerçevede SODES başvuru sürecinin proje teklifleri kuruluşlarca online.sodes.gov.tr internet sitesinden erişime açılacak olan SODES Bilgi Sistemi (SODES-BİS) aracılığıyla 15 Şubat-15 Mart 2013 tarihleri arasında başvuruda buluna bilineceğini vurguladı.
Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, "2013 yılında gerçekleştirilecek olan SODES uygulamalarında http://www.sodes.gov.tr adresinde yer alan 2013 Yılı SODES Uygulama Usul ve Esasları ile ekleri esas alınacaktır. SODES Projelerine kamu kurumları, belediyeler, kamu kurumu niteliğindeki meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları başvuruda bulunabilecektir. Proje yazmak isteyen kurumlara taleplerinde ofisimiz proje yazma konusunda da rehberlik hizmeti verebileceğini" söyledi.
Konuyla ilgili bir de önemli uyarıda bulunan Vali Mahmut Demirtaş, "SODES programı çerçevesinde teklif edilecek, program amaçlarına uygun ve özgün fikirler içeren projelerin hazırlanması aşamasında, proje hazırlayan danışmanlık firmalarından hizmet alınması yerine projeyi doğrudan yürütecek olan kişi ve/veya kurumlar tarafından projelerin hazırlanması ve geliştirilmesi tercih edilmelidir" dedi.
Demirtaş ayrıca, bazı danışman firmaların proje hazırlayan kurum ya da STK'lara projeyi değerlendiren dış uzmanlara erişimleri olduklarını ve kendilerine proje hazırlatılması durumunda projelerinin kabul edilmesini sağlayacaklarını ifade ettikleri yönünde Valiliğimize ve Bakanlığa ulaşan duyumlar bulunmaktadır. Proje hazırlayanların bu şekilde çalışan firmalara ve kişilere itibar etmemeleri konusunda uyarıda bulundu.
(CK-Y)

18.02.2013 16:18:22 TSI

Editör: Wan Haber