Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "2013 turizm sezonunda 33 milyon turist bekliyoruz" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Antalya'daki toplantı ve incelemelerinin ardından geldiği Muğla'nın Fethiye ilçesinde restorasyon çalışmaları devam eden Telmessos Antik Tiyatrosu'nda incelemelerde bulundu. Bakan Günay'ı, Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçı, Müze Müdürü İbrahim Malkoç, FETAP Başkanı Osman Nuri Otgöz ve AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Ali Türkan karşıladı. Bakan Günay, 4 milyon 522 bin TL bütçeyle gerçekleşecek olan Telmessos Antik Tiyatrosu çalışmaları hakkında Müze Müdürü İbrahim Malkoç ve yüklenici firma yetkilisi Mimar Esin Tuzcuoğlu'dan bilgi aldı. Kayaköy'deki çalışmaların devam ettiğini belirten Günay, şöyle konuştu: "Birkaç yıldır Kayaköy'ü tekrar ayağa kaldırmak, Türkiye'nin kültür ve turizm hazinesine kazandırmak için çalışıyoruz. Bu yıl ilan paketimize almayı başardık. 300 yataklı geri kalan kısmı düzenlenmiş ziyaret alanı ve restore edilmiş tarihi yapılar içindeki kamusal yapılarla hem kültüre hem de turizme hizmet verecek bir kültür turizm varış noktası haline gelecek. Kayaköy'ün bir talip bulacağından da umutluyum. Bu hafta sonu ilana çıkacağız ama elbette bir yatırımcı bulmamız lazım."
Türkiye'nin 2012 yılında çevresindeki bir çok siyasal ve ekonomik soruna rağmen 2011 yılını geçmeyi başardığını ifade eden Günay, şunları söyledi: "Ama 2013 yılı oldukça sorunlu ve sıkıntılı bir yıl olabilir görüntüsü var. Bununla ilgili turizmci ve kamunun diğer kesimindeki arkadaşlarımız ile görüş alışverişi yaptık. İki ay önce açılışını yaptığımız Fethiye tiyatro restorasyon çalışmalarının ne durumda olduğunu gördüm. Oldukça ilginç ve yeni gelişmeler var ama verdiğimiz tarihte bu merkezi bitirmeye çalışacağız. Böylece Fethiye yıllardır şehir içinde unutulmuş biçimde duran bu ören yerini Fethiye'nin kültür turizm ve sanat hayatına kazandırmış olacağız. Bölge için çok önemli bir gelişme daha var. Biz şimdi bu hafta içinde 24 ilde 69 yeni turizm tahsisi ilanına çıkıyoruz. Bunların 23 tanesi kıyıda 23 tanesi termal bölgesinde. Yayla, golf, kış turizmi gibi alanlara dağılıyor ve Türkiye'de Ege Bölgesi'nden Doğu Anadolu Bölgesine kadar çeşitli yerlerde tahsislerimiz var. Bunların arasında en önemlilerinden biri Fethiye. Kayaköy mübadeleden bu yana metruk kalmış, unutulmuş bulunan ama hem doğası hem de tarihi kalıntılarıyla son derece önemli bir bölge. Burası çok özellikli bir varış noktası, ziyaretçi noktası olabilecek özel bir bölge."
Kayaköy'ü tekrar ayağa kaldırmak Türkiye'nin kültür ve turizm hazinesine kazandırmak için çalıştıklarını anlatan Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yıl ilan paketimize almayı başardık, 300 yataklı geri kalan kısmı düzenlenmiş ziyaret alanı ve restore edilmiş tarihi yapılar içindeki kamusal yapılarla hem kültüre hem turizme hizmet verecek bir kültür turizm varış noktası haline gelecek. Kayaköy'ün bir talip bulacağından umutluyum. Bu hafta sonu ilana çıkacağız ama elbette bir yatırımcı bulmamız lazım. Şu an ilgilenen bir kaç yatırımcı var. Burası hayata geçtiğinde Türkiye'nin çok önemli turizm merkezlerinden biri olacak ve Güneybatı Anadolu'ya Fethiye merkezli olmak üzere çok büyük bir değer katacak. Kayaköy'de planlama çalışmaları yapıyoruz. Vatandaşları rahat ettirecek bir düzen düşünüyoruz. Tümünü restore ettirip tümünü yatak yaptırmaya niyetimiz yok zaten. Büyük ölçüde yine gezilebilecek bir düzenleme olacak ören yeri. Kaliteli bir kültür turizm merkezi gelişirse çevredeki yurttaşlarımızında istifade edebileceği bir ziyaret güzergahı olacak. Bu alan bölgenin ekonomisine ve kalkınmasına çok ciddi katkı sağlayacak."

ÖLÜDENİZ'E ÖZEL İLGİ
Ölüdeniz'de altyapı sorunlarının çözüleceği müjdesini veren Bakan Günay, sözlerine şöyle devam etti: "Bu yıl Ölüdeniz'i özel bir pilot bölge olarak ele almak istiyoruz. Çünkü, Ölüdeniz, bizim Türkiye tanıtımında şimdiye kadar hep görsellerini kullandığımız çok önemli bir doğa harikası. Ama orada bazı alt yapı sorunlarımız birikmeye başlamıştı. Bu yıl inşallah Ölüdeniz'e çok daha yoğun bir kaynak ayıracağız ve bölgedeki öteki doğa ve tarih merkezlerini de daha iyileştirmeye ve ayağa kaldırmaya çalışacağız."
2013 yılı turizm beklentileri sorulan Bakan Güney, şöyle karşılık verdi: "2011 iyi bir yıl çünkü Afrika rezervasyonları iptal edilmişti daha çok insanlar yüzünü Türkiye'ye dönmüştü. Bizde dünya ortalamasının çok üzerinde bir sonuç elde ettik. Bu istisnai bir gelişmeydi. Dünyada ekonomik kriz var Türkiye'nin bu gelişmesi biraz özeldi. Biz bu yıl 2011 yılının altına düşmemeyi hedeflemiştik. Bölgemizde bir kaç yıldır süren İsrail'den bir kaybımız var nereden baksanız 400 bin civarında. Suriye'den ve İran'dan kayıplarımız 1 milyon civarında. Suriye'den gelenler bize artık turist değil bir ölçüde ihtiyaç sahipleri. Bu çerçevede oldukça yoğun sıkıntılarımız vardı buna rağmen biz 2011 yılını geçmeyi ve 500 bin artışla yılı kapatmayı başardık. 2013 yılında yine bunun üzerinde durmayı hedefliyoruz. Şimdi 32 milyon eşiğindeyiz 33 milyonlara ulaşmayı hedefliyoruz. Ama bir yandan da Anadolu'nun geleneksel mimarisine tarihi ve ören yerlerine daha fazla yatırım yaparak gelenlerden daha fazla gelir elde edeceğimiz yeni bir marka kalite seviyesi yakalamaya çalışıyoruz"
Bakan Ertuğrul Günay, Fethiye Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan'ın hediye ettiği denizci şapkasını giyerek poz verdi. Arıkan, Telmessos Antik Tiyatrosu'nun 1 Ekim 2013 olan kendisinin doğum gününe ya da 29 Ekim 2013 Muğla'nın 100. kuruluş yıldönümüne yetiştirilmesini istedi. Günay, daha sonra karayoluyla Ankara'ya gitti.
(MB-HO-Y)

21.01.2013 17:04:56 TSI

Editör: Wan Haber