Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 12 Eylül referandumundaki 'Yetmez ama evet' sloganına atıfta bulunarak, "Türkiye 10 yıl içinde çok şeyler başardı. Evet ama yetmez. Bugünün sloganı bize göre bu olmalı" dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı'nın 2013 bütçeleri görüşüldü. Hükümet adına söz alan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin, ekonomideki tüm kırılganlıklarını güçlendirdiğini, risklere karşı daha dayanıklı hale geldiğini belirterek, "Siyasi ve ekonomik anlamda, istikrar ve güveninin sağlanması başlı başına önemli, değerli bir varlıktır. Önemini ve değerini iyi bilmemiz lazım. Bugün Türkiye'de yarın darbe olur mu, muhtıra verilir mi, postmodern darbe girişimlerinde bulunur mu, siyaset yoluyla tasfiye edilmeyen iktidar parti kapatma yoluyla tasfiye edilir mi gibi endişe ve tehditler kalmadı. Makroekonomik dengeler açısından da, döviz fırlar mı, faiz patlar mı, bütçe açıkları ne olur gibi kaygılar iş adamlarının kafasından silinmiştir" diye konuştu.
Ergün, bugün kamu maliyesinin son derece disiplinli, bankacılık sisteminin çok daha güçlü, Merkez Bankası rezervlerinin rekor seviyesine çıktığını, kamu borç yükünün azaldığını, borçlar içinde yabancı paranın ağırlığının azalarak Türk Lirası'nın öne çıktığını söyledi.

"TÜRKİYE ARTIK OPERASYONLAR AÇIK BİR ÜLKE DEĞİL"
Türkiye'nin artık her türlü iç ve dış ekonomik operasyonlara karşı daha güvenli bir ülke olduğunu vurgulayan Ergün, "Eskiden birkaç milyar dolarlık para giriş çıkışlarıyla ekonominin dengelerini sarsabilenler, artık bunu yapamayacaklarının farkındadırlar, kendileri de büyük riskler almak mecburiyetindedirler" dedi.
Türkiye'nin ekonomi politikalarını oluştururken uluslararası kurumlara bağlı olmaktan çıktığını, tam anlamıyla özgür, bağımsız bir ekonomik politika oluşturan ülke konumuna geldiğini belirten Ergün şunları kaydetti:
"Bizim gibi düşük gelir seviyesinden yükseliş dönemine geçen ekonomilerde 'orta gelir tuzağının' dikkatle takip edilmesi gerekmektedir. Bu tuzağa düşmemeliyiz. Biz 10 yılda birçok alanda, düşük seviyelerden orta seviyelere doğru geçiş yaşadık. 2023 hedefleri çerçevesinde yüksek seviyelere geçişi hızlandırmak amacındayız. Yaptıklarımızla yetinmek yerine, yapacaklarımıza, 2023 hedeflerine odaklanmamız gerekir."
Ergün, 12 Eylül 2012 referandumunda referanduma destek veren kesimlerden bazılarının düzenlemeleri Türkiye'nin demokratikleşmesi adına önemli ama yetersiz buldukları için 'Yetmez ama evet' sloganını söylediklerini hatırlatan Ergün, "Şimdi geldiğimiz noktada şunu söylemeliyiz. Evet, Türkiye 10 yıl içinde çok şeyler başardı. Evet ama yetmez. Bugünün sloganı bize göre bu olmalı. Biz de bu anlayışla, 2023 hedefleri çerçevesinde hareket ediyoruz. İş dünyamızın, medyanın, sivil toplum kuruluşlarının hatta muhalefetin 2023 hedeflerine sahip çıkmasını, bu hedeflerin toplumsal hedeflere dönüşmesini önemsiyoruz" dedi.
(MÜG-ÖZ-Y)

15.12.2012 17:15:33 TSI

Editör: Wan Haber