Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, geçtiğimiz yıl meydana gelen kazaların yüzde 87'sinin sürücü kusurundan kaynaklandığını söyledi.
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, "Aracımızı kullanmayı bilmiyoruz. Ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarına neden olan sürücü kusurlarına baktığımızda birinci sırayı aracımızın hızını, yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uygun kullanmamak olduğunu görüyoruz. Aracımız çok özellikli olabilir ama bizim yapmamız gereken trafik kurallarına uymaktır" dedi.
TŞOF Başkanı Apaydın yaptığı yazılı açıklamada, 2012 yılı Kasım ayı sonu itibariyle meydana gelen 141 bin 366 kazanın 125 bin 143'nün sürücü kusurundan meydana geldiğini belirterek, "Kazaların yüzde 30'u aracımızın hızını, yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uygun kullanmamaktan meydana geliyor. Yüzde 16'sı kavşak, geçit veya kaplamanın dar olduğu yerlerde geçiş önceliğine uymamak, yüzde 15'i dönüş kurallarına uymamak, yüzde 10'nu da takip mesafesini ayarlayamayarak arkadan çarpmaktan meydana geliyor. Kaza olmasını istemiyorsak ilk önce kurallara uymalıyız. Alkollü araç kullanmayın diye tüm uyarılarımıza rağmen Kasım ayına kadar 116 bin 272 sürücünün ehliyetine alkollü araç kullanmaktan el konuldu. Kış mevsiminin içindeyiz. Aracımızı kullanırken dikkat etmemiz gereken kuralları sıraladığımızda; ilk önce aracımızın hızını yol şartlarına göre ayarlamak, geçiş üstünlüğüne uymak, bilhassa buzlanmanın çok olduğu dönemde takip mesafesini iyi ayarlamak diye sıralayabiliriz. Gel gör ki trafik kazalarında sürücü kusurlarının ilk üç sebebiyle aynı olması üzücü bir durum" ifadesini kullandı.
Yollarda meydana gelen üzücü trafik kazalarının mutlaka önlenmesi gerektiğini vurgulayan Apaydın şunları dedi:
"Aracımızı kullanmayı bilmiyoruz. Ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarına neden olan sürücü kusurlarına baktığımızda birinci sırayı aracımızın hızını, yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uygun kullanmamak olduğunu görüyoruz. Aracımız çok özellikli olabilir ama bizim yapmamız gereken trafik kurallarına uymaktır."
"ARAÇLARIN ÖZELLİĞİNİ YOK EDİYORUZ"
Son yıllarda üretilen araçların çok özelliklere sahip olduğunu ama kurallara uyulmadığı zaman bizleri korumadığını vurgulayan Apaydın şöyle devam etti: "Teknoloji araçlarımızı her yönüyle geliştirmesine rağmen maalesef kazalarda 3 bin 564 vatandaşımız hayatını kaybederken, 248 bin 953 vatandaşımız da yaralanmıştır. Araçlarımız bizleri kurallara uymamız için uyarmasına rağmen biz kurallara uymamak için adeta direniyoruz. Örneğin emniyet kemerini takmamız için uyarı sinyali ötmesin diye sadece metal kısmını takarak aracı aldatarak susmasını sağlıyorlar. Oysa bu kendimizi aldatmaktan başka bir şey değildir. Çünkü bu aldatmanın sonuçları çok hayati ve açı oluyor".
(BC-ÖK-E)

27.01.2013 10:12:29 TSI

Editör: Wan Haber